Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Kindergeneeskunde
University Medical Center Groningen

BKZ/Intranet News: Bijzonder goede prognose voor kinderen die levertransplantatie ondergaan

26 januari 2022

Kinderen die in Europa een levertransplantatie ondergaan, hebben - zeker sinds de afgelopen 10 jaar - een opvallend goede prognose. De helft van alle kinderen heeft na 31 jaar nog steeds de eerste getransplanteerde lever.

De andere helft is meestal ook nog in leven, maar die hebben een her-transplantatie nodig gehad. Dit blijkt uit een analyse van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) van meer dan 16.000 levertransplantaties bij kinderen in Europa.

Lange levensverwachting

Volgens hoogleraar Kindergeneeskunde Henkjan Verkade en transplantatiechirurg Ruben de Kleine betekent een levertransplantatie voor een kind dus tegenwoordig weer echt een nieuw leven. Verkade en De Kleine zijn verbonden aan het UMCG en waren coördinatoren van het ELTR-onderzoek.

Verkade: “Bij een levertransplantatie van kinderen gaat het al lang niet meer om pappen en nathouden. Als kinderen een nieuwe lever krijgen, kunnen ze daarmee tot ver in hun volwassen leven doen. Het is heel gebruikelijk dat gezinnen van kinderen na een levertransplantatie daarna jaarlijks twee verjaardagen vieren: de geboortedag en de transplantatiedag .”

Het eerste jaar na transplantatie is en blijft nog steeds een periode met een kans op complicaties, vaak ten gevolge van de grote operatie die levertransplantatie nog steeds is. De helft van de kinderen die na één jaar hun getransplanteerde lever hebben heeft zelfs dezelfde lever na 41 jaar nog steeds. Patiënten die een levertransplantatie hebben ondergaan, moeten hun hele leven lang medicijnen slikken, bijvoorbeeld tegen afstoting.

Living donor

Verder liet het onderzoek zien dat er over de jaren steeds meer levende donoren worden gebruikt die een stuk van hun eigen lever afstaan voor de transplantatie van een kind. Inmiddels geldt dit in Europa voor 39% van alle kinderlevertransplantaties. In Nederland is dit inmiddels meer dan de helft. Dit heeft vooral te maken met het grote tekort aan donororganen. Het vinden van een lever afkomstig van een overleden donor dat geschikt is voor een kind is vaak nog extra moeilijk, doordat het orgaan niet alleen van goede kwaliteit moet zijn, maar ook moet kunnen passen in een kind.

Een levende donor levertransplantatie biedt belangrijke voordelen; de donor en het kind kunnen in relatief korte tijd in optimale conditie worden gebracht voor de geplande transplantatie. Hiermee kan een lange, risicovolle wachttijd op een donororgaan worden vermeden. Het laatste voordeel is voor het behandelteam. Zij kunnen overdag gepland beginnen aan de (nog steeds) grote en complexe operaties bij donor en ontvanger.

UMCG en ELTR

Het UMCG behoorde in de jaren ‘80 tot de eerste Europese centra die startten met kinderlevertransplantatie. Het UMCG heeft recent het voortouw genomen om te bestuderen hoe levertransplantatie bij kinderen zich sindsdien in Europa heeft ontwikkeld. Zij heeft hiervoor de European Liver Transplantion Registry gebruikt, waarin als sinds het eerste begin alle gegevens en uitkomsten van levertransplantaties worden verzameld.

Het UMCG is in Nederland het enige levertransplantatiecentrum voor kinderen.

Hepatology. 2021 Nov 1: European Liver Transplant Registry: Donor and transplant surgery aspects of 16,641 liver transplantations in children

Luister naar het interview met HenkJan Verkade op Eemsmond radio.

Laatst gewijzigd:09 februari 2022 17:33

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...