Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Kindergeneeskunde
University Medical Center Groningen

€3 miljoen subsidie Hartstichting voor onderzoek darmflora in het ontstaan van hart- en vaatziekten

18 april 2019
CVON-2
CVON-2

Een consortium onderzoekers onder leiding van de hoogleraren Folkert Kuipers (UMCG) en Mihai Netea (Radboud UMC) heeft een Impulse Grant van €3 miljoen van de Hartstichting ontvangen. Met deze vervolgfinanciering kunnen onderzoekers van UMCG, Radboud UMC en Amsterdam UMC verder gaan met hun onderzoek naar de mechanismen die bijdragen aan het ontstaan van aderverkalking (atherosclerose) bij hart- en vaatziekten met focus op de rol van de darmflora (microbiota). Ook willen zij nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen.

Dit onderzoek, IN-CONTROL II geheten, is een vervolg op IN-CONTROL I, een succesvol Cardiovasculair Onderzoek Nederland (CVON)-consortium dat in 2013 werd opgericht. Het onderzoek duurt 5 jaar.

Samenwerking in consortium
Binnen het consortium zal Radboud UMC zich vooral richten op het immunologische deel van de studie, Amsterdam UMC op de effecten van pre- en probiotica in mensen met verhoogd risico en UMCG op de genetica van het microbioom, de rol daarvan op veroudering van het immuunsysteem en het uitvoeren van mechanistische studies in innovatieve muismodellen.

In het UMCG zijn de afdelingen Kindergeneeskunde, Laboratoriumgeneeskunde, Genetica en Experimentele Cardiologie bij de studie betrokken.

Het ultieme doel is om de ontwikkelde concepten en de te ontwikkelen geneesmiddelen beschikbaar te maken voor grote groepen (potentiële) patiënten. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de Hartstichting en met de patiëntenvereniging Harteraad.

Laatst gewijzigd:09 mei 2019 09:33

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...