Skip to ContentSkip to Navigation
Public Engagement Public Engagement Aanmoedigingsfonds

Geschiktheidscriteria en aanvraagprocedure

Het fonds is momenteel niet open voor aanvragen. Er zijn inmiddels twee aanvraagrondes geweest. De voortzetting van het fonds na september 2023 is afhankelijk van de verlenging van de financiering door de RUG.

Voor vragen over het fonds kun je een e-mail sturen naar pe rug.nl.

Meer informatie:

Maximale vergoeding per aanvraag

Bedrag dat per project kan worden aangevraagd: maximaal 5.000 euro. In totaal is 25.000 euro beschikbaar.

In aanmerking komende aanvragers

Onderzoekers van de RUG en het UMCG kunnen individueel of in teamverband een aanvraag indienen, samen met geïnteresseerde burgers en/of hun organisaties als partners, met als doel wederzijds voordeel te behalen. Wij stimuleren inter- of multidisciplinaire samenwerking met zowel interne als externe partners. Zie voor meer informatie de onderstaande geschiktheidscriteria.

Procedure

Alle inzendingen worden gescreend op geschiktheid door een commissie bestaande uit medewerkers van zowel de RUG als het UMCG. De commissie gaat na of de inzending voldoet aan de gestelde criteria.

Uit de geschikt geachte inzendingen worden vervolgens willekeurig vijf inzendingen geselecteerd, bijvoorbeeld met behulp van een bingomolen.

Deze willekeurige selectie voor het aanmoedigingsfonds voor publiek engagement beloont RUG- en UMCG-medewerkers die zonder onnodige concurrentie projectfinanciering voor public engagement willen verwerven, en verdeelt de beschikbare middelen op een manier die erkent dat financiering ten minste gedeeltelijk op basis van toeval wordt toegekend. Het kost tijd en moeite om de samenleving bij onderzoek te betrekken, en publieke betrokkenheid wordt momenteel te vaak beschouwd als een investering zonder duidelijke carrièrevoordelen. Hopelijk zal het aanmoedigingsfonds voor public engagement ertoe bijdragen dat onderzoekers zich erkend en hun inspanningen gewaardeerd voelen, en zal het de rest van het personeel van de RUG en het UMCG aanmoedigen om hun voorbeeld te volgen.

Jury

Alle inzendingen worden gescreend op geschiktheid door een jury bestaande uit medewerkers van zowel het UG als het UMCG:

  • Henk Mulder, Programme Director, Master Science Education and Communication, Science Shop Coordinator
  • Marcos Guimaraes, Assistant Professor, FSE, YAG-member
  • Yorrick Karseboom, Philosopher and chair Science Shops
  • Larissa van der Wal, Content Specialist Research & Impact, Communication, UMCG
  • Mijntje ten Brummelaar, Assistant Professor, Faculty Behaviour & Social Sciences
  • Pier Domenico Tortola, Associate professor, Faculty of Arts
Geschiktheidscriteria projectvoorstel

De projectbeschrijving mag in totaal niet meer dan 900 woorden bevatten, exclusief de gegevens van de aanvrager, de titel van het project en eventuele URL's en referenties. De jury beoordeelt of de inzendingen in aanmerking komen op basis van de volgende criteria:

1. Doelstelling

De doelstelling van het project moet worden afgestemd op de visie van de RUG op public engagement. De aanvrager moet toelichten hoe het project een betekenisvolle dialoog tot stand zal brengen tussen publieke partners (d.w.z. burgers, gemeenschappen, (niet-) gouvernementele organisaties) en wetenschappelijk onderzoek (wetenschap in de breedste zin van het woord - inclusief kunsten, sociale en menswetenschappen en techniek). Het doel kan bijvoorbeeld zijn om samen een probleem op te lossen en/of een bestaande situatie te verbeteren.

2. Doelgroep

2A Het project moet gericht zijn op een specifieke groep en uitleggen waarom die is gekozen. De kenmerken van de doelgroep moeten goed gedefinieerd zijn (bijv. leeftijd, achtergrond, interesses, opleidingsniveau, locatie, of maatschappelijke organisatie, enz.) en een plausibele verklaring bevatten waarom deze doelgroep geïnteresseerd zou zijn in de projectactiviteit.

2B De actieve deelname van de doelgroep moet gewaarborgd zijn.

3. Projectactiviteit

3A De projectactiviteit(en) moet(en) aannemelijk leiden tot het bereiken van de doelstelling van het project (zoals beschreven onder criterium 1), op een verbindende manier. Voorbeelden van projectactiviteiten zijn samen delen, samen overleggen, samen antwoorden, samen creëren of samen kennis toepassen.

3B De projectactiviteit(en) moet(en) verband houden met wetenschap in het algemeen of met (de resultaten van) wetenschappelijk onderzoek (wetenschap in de ruimste zin van het woord - met inbegrip van kunst, sociale en menswetenschappen en techniek).

3C Bij het project moet ten minste één externe maatschappelijke/publieke partner betrokken zijn. Voorbeelden van externe maatschappelijke en publieke partners zijn scholen, gemeenschappen, patiëntengroepen, NGO's, overheidsorganisaties, enz. Bedrijven of de industrie kunnen erbij betrokken zijn, maar - gezien de doelstelling van public engagement - moet er ook minstens één maatschappelijke/publieke partner bij betrokken zijn. Houd er rekening mee dat organisaties die verbonden zijn aan de RUG of het UMCG (bv. YAG, TAG, Scholierenacademie, enz.) als interne partners worden beschouwd. In geval van twijfel kun je contact opnemen met PE rug.nl

4. Wederzijds voordeel

De voordelen voor de onderzoeker(s), de doelgroep en de partners moeten worden gedefinieerd en realistisch worden geacht. Voorbeelden van voordelen voor de onderzoeker kunnen zijn: voordelen voor je onderzoek of dat van je collega's, voor je eigen ontwikkeling, voor onderwijs, voor nieuwe vormen van samenwerking, enz. Voorbeelden van voordelen voor de doelgroepen en partners kunnen zijn: het oplossen van een probleem, verbetering van de dienstverlening, maatschappelijke/politieke empowerment door het verwerven van relevante kennis of vaardigheden, verhoging van het gevoel van eigenwaarde, inspiratie voor kritisch denken of gedragsverandering, enz.


5. Projectbegroting

5A De begroting moet realistisch zijn en de aanvrager(s) in staat stellen de onder criterium 1 beschreven projectdoelstelling te bereiken. Het project moet binnen een jaar na ontvangst van de financiering worden voltooid.

Het organisatieteam van PE zal na 6 en 12 maanden na aanvang van het project een follow-up met de winnaars houden om de voortgang en de voltooiing van het project te beoordelen. Indien onvoldoende informatie wordt verstrekt, of indien uit de informatie blijkt dat de aanvrager(s) zich niet aan het overeengekomen plan houden, heeft het PE-organisatieteam het recht de financiering stop te zetten of in te trekken.

5B De begroting moet worden gebruikt voor de financiering van een nieuwe activiteit inzake public engagement, niet als aanvulling of als medefinanciering om een grotere activiteit inzake public engagement of product af te ronden en/of uit te breiden. Het projectvoorstel zal alleen worden beoordeeld op het effect van de toegekende stimuleringssubsidie, niet op het gecombineerde effect van een uit andere bronnen medegefinancierd project.

6. Evaluatie 

De aanvrager moet beschrijven hoe hij het succes van het project zal meten.

Transparantie clausule

Net als NWO met het Open Science Fund hebben we een transparantie clausule. We publiceren de voorstellen waarvoor we toestemming krijgen van de onderzoekers. Zo hopen we dat voorstellen die niet gehonoreerd konden worden, elders mogelijkheden vinden voor implementatie en samenwerking.

Laatst gewijzigd:25 januari 2024 09:41
View this page in: English