Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekMolecular Dynamics Group

The official Martini 3 cocktail

10 april 2018

With a major new release of the Martini force field (Martini 3.0) imminent, it is also appropriate to perform an update on the inspiration for the force field: the Martini cocktail. We know the Classic Martini, Vodka Martini, Dirty Martini, Perfect Martini and other, but after an evening of hard work we now have the Martini 3.0 cocktail too! It was a close competition between several recipes, with Siewert's vermouth/vodka/limoncello/grapefruit juice combination coming in third place. Jonathan managed to harvest some of the blood, sweat and especially tears of the developers to create a vermouth, cointreau, cognac and champagne cocktail. It was beaten by one vote by the winner: Pim's cucumber Martini. Please follow the recipe below for when you're waiting for your simulations to complete!

1. Prepare a cucumber sirup by pureeing a cucumber and adding half-3/4 of its weight in sugar, depending on your sweet tooth. Dissolve and homogenise by boiling briefly.

2. Add 0.5 units of Martini extra dry vermouth and 2 units of good quality vodka to a cocktail shaker with ice cubes. Shake briefly but vigorously.

3. Add 0.5-1 tablespoon of cucumber syrup to the bottom of a Martini glass.

4. Use a bar spoon (or teaspoon) to carefully pour the Martini mixture on top of the cucumber liquid. While phase separation will occur spontaneously (try a concentrated sugar solution and an alcohol solution using the force field), it is easier to keep the phases separate to begin with. The ice should remain in the shaker.

5. Serve with a cocktail pick or rosemary twig decorated with a cucumber, olive and caper bead and watch the Normal, Small and Tiny beads partition over the 2 phases.

6. Enjoy! Send us your pictures or comments!

martini-3-cocktail
martini-3-cocktail
Laatst gewijzigd:10 april 2018 14:24

Meer nieuws

  • 11 september 2018

    Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

    Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

  • 07 september 2018

    Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

    Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

  • 04 september 2018

    Weg met die systeemplafonds

    Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...