Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekKapteyn Astronomical InstituteOnderzoek

NOVA

Sterrenkundig onderzoek in Nederland wordt gecoordineerd en gestimuleerd door de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie, NOVA. Zie de NOVA website voor meer informatie.

De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie bundelt sinds 1991 de krachten van astronomen aan de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden, Utrecht en - vanaf 2003 - Nijmegen. NOVA coördineert en stimuleert het sterrenkundig onderzoek in Nederland. Het NOVA Informatie Centrum (NIC) verzorgt de voorlichting aan pers, algemeen publiek en onderwijs.

NOVA-astronomen doen waarnemingen met de krachtigste telescopen overal op aarde, met de Hubble ruimtetelescoop en met satellieten. Ook bouwen ze mee aan nieuwe, nog krachtiger instrumenten om het heelal te verkennen. Tegelijkertijd worden binnen NOVA de studenten opgeleid die ook in de toekomst de reputatie van de Nederlandse sterrenkunde hoog zullen houden.

De term 'onderzoekschool' houdt in dat wetenschappers met ongeveer dezelfde specialisatie, maar aan verschillende universiteiten, een officieel samenwerkingsverband aangaan en erkenning aanvragen bij de KNAW, de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Ze kunnen dan gezamenlijk plannen indienen voor grote projecten.

Inmiddels is bijna al het onderzoek aan de Nederlandse universiteiten georganiseerd in vele tientallen onderzoekscholen. Daarvan zijn er echter maar zes, waaronder NOVA, in 1998 erkend als top-onderzoekschool. Zij vormen de eredivisie van het wetenschappelijk onderzoek in Nederland, en krijgen daarom extra budget van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen. NOVA hoopt met een 10-jarig programma, 'De levenscyclus van sterren en sterrenstelsels', fundamentele vragen over het heelal belangrijk dichter bij een antwoord te kunnen brengen.

Laatst gewijzigd:28 november 2012 17:27
printView this page in: English