Skip to ContentSkip to Navigation
Research Kapteyn Institute Events and News

Kapteyn Astronomical Institute organiseert Grootste Europese lichtvervuilingsconferentie in Nederland - Rijksuniversiteit Groningen gastheer EURODARK

12 maart 2024

Van 14 tot en met 16 maart is de Rijksuniversiteit Groningen gastheer voor een Europese conferentie over lichtvervuiling. Editie 16 vindt plaats in het Familiehotel te Paterswolde. De conferentie vindt plaats onder auspiciën van de wereldwijde organisatie Dark Sky International. Het Kapteyn Astronomical Institute van de universiteit is organisator. De opening wordt verricht, donderdag 14 maart, door gedeputeerde Tjeerd van Dekken van de provincie Groningen.

"We verwachten ruim honderd deelnemers op de conferentie, en het zijn niet alleen sterrenkundigen. Het is een smeltkroes aan deskundigen in lichtvervuiling. Er komen biologen, beheerders van Nationale Parken, vertegenwoordigers van (regionale) overheden, organisaties voor donkerte toerisme en vertegenwoordigers van de armaturen-industrie. En op deze wijze kunnen we gezamenlijk een vuist maken tegen de toenemende lichtvervuiling. Zeker ook in Nederland op veel plekken is de Melkweg niet meer zichtbaar, meer duisternis is beter voor natuur en mens," aldus sterrenkundige en hoofdorganisator Reynier Peletier van de Rijksuniversiteit Groningen.

Samenwerking
Het is meer dan alleen een probleem van de sterrenkundigen, benadrukt Peletier. "Natuurlijk, het zien van een mooie Melkweg is prachtig, maar er is meer aan de hand. Te veel licht is slecht voor mens en natuur." De Groningse chronobioloog Roelof Hut benadrukt dit: "De effecten van te veel licht op de natuur zijn redelijk bekend, van de effecten op de mens weten we nog maar het topje van de ijsberg. Dit onderzoek doe je met velen en over ieders disciplinegrenzen heen, net als bij deze conferentie."

Expertise
Groningse sterrenkundigen hebben zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot donkerte experts. Er zijn meetnetwerken opgezet, meetmethodes ontwikkeld samen met de collega's van de universiteit van Oldenburg (Duitsland) en de Universiteit van Arhus (Denemarken). In breder Europees verband zijn de Groningers betrokkenen bij het project Darker Sky, waarbij wordt gewerkt aan minder lichtvervuiling in (kleinere) havens in Europa. Voor Nederland is dat de haven van Lauwersoog en het toekomstige Holwerd aan Zee. Beide projecten zijn gefinancierd door INTERREG North Sea. De sterrenkundigen zijn ook partner in het Dark Sky Park Lauwersmeer.

"De conferentie is een mooie kroon op ons werk. Bovendien kunnen we mooi laten zien waar we mee bezig zijn. Voor de deelnemers zijn er excursies naar het Dark Sky Park en de haven van Lauwersoog," zo besluit Peletier.

Meer informatie

decoratieve afbeelding
De Melkweg boven de Waddenzee, een van de nog donkere plekken in Nederland.
Laatst gewijzigd:12 maart 2024 13:22

Meer nieuws

 • 10 juni 2024

  Om een wolkenkrabber heen zwermen

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!