Skip to ContentSkip to Navigation
Research Kapteyn Institute Events and News

Kapteyn mini-symposium

Wanneer:vr 17-06-2022 15:00 - 17:00
Waar:DOT

Op zaterdag 18 juni a.s. zal het precies honderd jaar geleden zijn dat professor Jacobus Kapteyn overleed. Kapteyn (1851-1922) was de grondlegger van het sterrenkundige onderzoek aan de Groningse universiteit, en het is grotendeels dankzij hem dat de Nederlandse astronomie de wereldfaam kreeg die deze nu heeft. Op vrijdagmiddag 17 juni zal de universiteit een metersgrote muurschildering in de binnenstad onthullen, gewijd aan haar coryfee Jacobus Kapteyn. Deze muurschildering is de tweede in een reeks van artistieke muurschilderingen die in de komende jaren het academische karakter van de stad zullen gaan benadrukken.

Ter gelegenheid van deze feiten organiseert het Kapteyn Instituut op vrijdagmiddag 17 juni om 15.00 uur een mini-symposium in het DOT-theater.
Drie sprekers zullen het belang van Kapteyn toelichten en het eerste exemplaar van het boekje “J.C.Kapteyn en zijn Sterrenkundig Laboratorium een eeuw later”, geschreven door P.C. van der Kruit, zal worden aangeboden aan de collegevoorzitter.

De sprekers zijn:
• Kapteyn-hoogleraar-emeritus Prof. Piet van der Kruit over J.C. Kapteyn en zijn astronomisch werk,
• Prof. Klaas van Berkel over J.C. Kapteyn en betekenis voor de Groningse universiteit,
• Prof. Amina Helmi over GAIA en de laatste inzichten in de structuur van ons Melkwegstelsel.