Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Integrated Research on Energy, Environment and Society | IREES News

Groningen zet klimaatadaptatie wereldwijd op de kaart met een online festival

Ruim 70 (inter)nationale sprekers uit meer dan 20 landen delen in Groningen hun ideeën over klimaatadaptatie
16 december 2020

Het is één van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw: de klimaatcrisis. De gevolgen van overstromingen door hevige regenval, hittegolven en droogte hebben een steeds grotere impact op ons dagelijks leven. Hoe we ons kunnen aanpassen aan deze gevolgen staat centraal tijdens de Klimaatadaptatieweek Groningen van dinsdag 19 t/m maandag 25 januari 2021: een gratis (online) interactief festival in aanloop naar de Climate Adaptation Summit (CAS) op 25 januari 2021, waar wereldleiders zich online verenigen om te praten over concrete wereldwijde acties rond klimaatadaptatie. Groningen geeft klimaatadaptieve inhoud aan die top door bijdragen van jongeren, Nobelprijswinnaars en IPCC-leden. De RUG is trots partner van de Klimaatadaptatieweek.

Meer dan 70 (inter)nationale sprekers uit meer dan 20 landen over de hele wereld bespreken de huidige en toekomstige status van klimaatadaptatie. Dit alles gebeurt op het gratis interactieve (online) festival in Groningen. Het programma van de Klimaatadaptatieweek Groningen zit boordevol leuke, vernieuwende, inspirerende en verdiepende elementen. Van de laatste wetenschappelijke inzichten van IPCC-leden tot een Science Statement over de urgentie van klimaatadaptatie door Nobelprijswinnaars. Van inspirerende lezingen van internationale jonge influencers tot duurzame kunstactiviteiten, films en acties om de omgeving te vergroenen. Belangrijke gasten die spreken op het evenement in Groningen zijn oa.:

  • Tawakkol Karman (Nobelprijs voor de Vrede 2011)
  • Christopher Pissarides (Nobelprijs voor Economie 2010)
  • Donna Strickland (Nobelprijs voor Natuurkunde 2018)
  • Ban Ki-moon (voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties)

Het totale programma van dit bijzondere (inter)nationale (online) interactieve festival is te vinden op de website klimaatadaptatiegroningen.nl. De hoogtepunten van het programma:

Live-evenement: Insights from the Intergovernmental Panel on Climate Change

Vrijdag 22 januari | 09:30 - 11:00 uur

Op dit evenement leggen hoofdauteurs van IPCC-rapporten verklaringen af over de nieuwste wetenschappelijke inzichten over de gevolgen van klimaatverandering voor verschillende regio's in de wereld. De focus van het evenement, geleid door televisiepresentator Twan Huys, ligt op oplossingen en in het bijzonder op innovatieve benaderingen voor een versnelde en opgeschaalde implementatie van deze oplossingen. Dit ten behoeve van kwetsbare gemeenschappen over de hele wereld. De oplossingen voor adaptatie en de nieuwste inzichten van IPCC worden besproken door:

  • Shuaib Lwasa (CAO, Oeganda)
  • Debra Roberts (co-voorzitter WGII, Zuid-Afrika)
  • Adelle Thomas (LA, Bahama's)
  • Anand Patwardhan (CAO, India / VS)

Innovatieve benaderingen voor beleid, bedrijfsleven en samenleving voor het opschalen van adaptatieoplossingen worden besproken door:

  • Heleen de Coninck (CAO, TU Eindhoven)
  • Catrinus Jepma (CLA, RUG)
  • Linda Steg (LA, RUG)
  • Klaus Hubacek (LA, RUG)

Ceremonie met Nobelprijswinnaars over uitdagingen en oplossingen voor aanpassing aan klimaatverandering

Vrijdag 22 januari | 13:00 - 14:00 uur

Een ceremonie met Nobelprijswinnaars in Groningen, bijeengeroepen door bestuursvoorzitter van het Global Center on Adaptation en voormalig Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. De volgende Nobelprijswinnaars zijn (digitaal) aanwezig: Tawakkol Karman, Nobelprijs voor de Vrede 2011, Christopher Pissarides, Nobelprijs voor de Economie 2010 en Donna Strickland, Nobelprijs voor Natuurkunde 2018. Tijdens de ceremonie presenteren de Nobel laureaten een Science Statement over de urgentie van klimaatadaptatie als input voor de Climate Adaptation Summit, namens de wetenschappelijke gemeenschap wereldwijd.

Youth for Climate Adaptation Conference | De stem van jongeren over klimaatadaptatie

Vrijdag 22 januari | 13:00 - 18:00 uur

Tijdens de Youth for Climate Adaptation Conference komen jongeren van over de hele wereld samen in Groningen. Gezamenlijk dragen zij bij aan een Global Action Agenda en een Regionale Actie Agenda, die overhandigd worden aan wereldleiders tijdens de Climate Adaptation Summit. In de gratis interactieve (online) festival omgeving zijn veel inspirerende workshops, toespraken en activiteiten beschikbaar, waarin wordt ingegaan op hoe we samen aan klimaatadaptieve oplossingen kunnen werken. De Youth for Climate Adaptation Conference wordt georganiseerd door jongeren, voor jongeren.

Spreker hoogtepunten:

  • Adenike Oladosu (Nigeria): een klimaatactivist en de initiatiefnemer van de Fridays For Future-beweging
  • Elizabeth Wathuti (Kenia): milieu- en klimaatactiviste en oprichter van Green Generation Initiative
  • Vositha Wijenayake (Sri Lanka): een mensenrechtenactiviste, directeur van SLYCAN Trust en adviseur van de UNFCCC nationale aanpassingsplannen en beleidseenheid
  • Delaney Reynolds (VS): oprichter en CEO van The Sink or Swim Project

Daarnaast zijn er veel verschillende interactieve workshops, onder andere van de voormalige Commandant der Strijdkrachten en 4-sterren generaal Tom Middendorp, het Resilient Cities Network, EcoShape en CGIAR. Meer informatie over de Youth for Climate Adaptation Conference via youthforclimateadaptation.org.

Open University on Climate Adaptation

Vrijdag 22 januari | 13:00 - 18:00 uur

De Open University on Climate Adaptation presenteert een programma vol interactieve workshops, Q&A's met live sprekers, keynotes en digitale games over klimaatadaptatie. Docenten en hoogleraren uit Groningen delen hun inzichten en kennis over klimaatadaptatie, met speciale aandacht voor hoe we samen werken aan oplossingen voor de wereld. Er zijn onder meer toespraken en lezingen van:

  • Linda Steg (NL), hoogleraar Omgevingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen
  • Jem Bendell (VK), hoogleraar Leiderschap & Duurzaamheid aan de Universiteit van Cumbria
  • Jan van Boeckel (NL), kunstenaar en onderzoeker. Hij is hoogleraar Kunst & Duurzaamheid aan de Hanzehogeschool Groningen.

Online en live tentoonstelling Sponsland: een reis naar toekomstige landschappen

Dinsdag 19 januari - zondag 24 januari

De ontwerpmanifestatie Act & Adapt heeft toonaangevende Europese landschapsarchitecten geselecteerd om klimaatadaptieve oplossingen te ontwerpen voor negen gebieden in Noord-Nederland. Er zijn vier landelijke en vijf stedelijke locaties onder de loep genomen. De grote vraag die beantwoordt moet worden: hoe kunnen we ons landschap zo aanpassen dat we ons niet alleen aanpassen aan klimaatverandering, maar ook de veerkracht en schoonheid van stad en landschap verrijken? De tentoonstelling toont inzichten in de oplossingen en opties die zij hebben bedacht voor de verschillende gebieden. De resultaten zijn te vinden in een online én live expositie, genaamd Sponsland. De live expositie vindt plaats op de Grote Markt in Groningen. Maak een reis door een toekomstig Groningen en bekijk het landschap waarin natuur en cultuur in balans zijn. Groener, rijker en (nog) aantrekkelijker.

Publieke activiteiten: films, fiets- en wandelroutes, audiowandelingen

Dinsdag 19 januari - zondag 24 januari

Gedurende de hele week zijn er diverse activiteiten. In Forum Groningen draait de gratis Klimaatadaptatie Groningen documentaire, gemaakt door G2K, en worden er diverse films getoond over klimaat. Daarnaast kan men een kunstroute lopen in het centrum van Groningen. In totaal worden vier ontwerpen - gemaakt door WERC, 212 Fahrenheit, Ditmar van Dam & Minerva-studenten - getoond. Wilbert van de Kamp presenteert de shows ‘Boer voor discussie’ en ‘Dus Wat Gaan Wij Doen Festival’. Wil je naar buiten? Ontdek onze fietsroutes of maak audiowandelingen die je van het "Grunneger Woaterkop" -kunstwerk naar het Tschumi Paviljoen brengen.

Klimaatadaptie Week

Over Klimaatadaptatie Groningen

Klimaatadaptatie Groningen is geïnitieerd door het Global Center on Adaptation en het Akkoord van Groningen.

Bestaande uit de Provincie Groningen, gemeente Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Alfa-college, Noorderpoort en UMCG - en in samenwerking met het Nationaal Programma Groningen. Meer informatie via klimaatadaptatiegroningen.nl.

Over CAS 2021

Op 25 en 26 januari 2021 vindt in Nederland een internationale klimaattop plaats, de Climate Adaptation Summit 2021 (CAS 2021). Deze online klimaattop is gericht op het vinden van oplossingen om ons aan te passen aan de effecten van klimaatverandering, zoals extreme buien, droogte, hitte en een stijgende zeespiegel. Wereldleiders als Angela Merkel, Ban Ki-moon en VN-secretaris generaal Guterres lanceren een brede Adaptation Action Agenda met praktische klimaatoplossingen en -plannen tot 2030. Meer informatie via cas2021.com.

Laatst gewijzigd:16 december 2020 13:30
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...