Skip to ContentSkip to Navigation
Research The Groningen Research Institute for the Study of Culture (ICOG) Research Research centres Research Centre for Arts in Society

Studium Generale - BAREND VAN HEUSDEN: "De ervaring verbeeld: kunst, ook in tijden van corona"

When:Mo 11-01-2021 20:00 - 21:30
Where:Online

This event is Dutch-spoken.

Met kunst geven mensen vorm aan hun ervaring. Dat was altijd al zo en dat is vandaag de dag niet anders. Dat kunst steeds verandert ligt dan ook niet aan de kunst, maar aan onze ervaring. Maar hoe verbeeldt kunst dan onze ervaringen? Kan het ons helpen greep te krijgen op indringende ervaringen zoals de huidige pandemie? Hoogleraar cultuur en cognitie Barend van Heusden laat zien hoe kunst twee aspecten van onze ervaring verbeeldt: de onzekerheid en de ruimte die ontstaat. Voor veel mensen is de pandemie een bijzondere, heftige ervaring. Volgens van Heusden kan kunst ons helpen daar greep op te krijgen, door ervaring een vorm te geven die onzekerheid niet opheft, maar tegelijkertijd ruimte biedt voor nieuwe mogelijkheden.

Barend van Heusden is hoogleraar Cultuur en Cognitie. Hij onderzoekt kunst, niet als een verzameling voorwerpen (foto's, bijvoorbeeld, of sculpturen) of gebeurtenissen (zoals muziek of toneel), maar als een proces dat zich in de hersenen afspeelt. Kijken naar schilderijen, muziek maken of ernaar luisteren, verhalen vertellen en romans lezen – het zijn allemaal cognitieve processen met een gemeenschappelijke functie en structuur.

Dit programma stond oorspronkelijk gepland als contextprogramma van geluidswandeling De Val in november 2020 tijdens het Soundsofmusic Festival. We bieden het nu aan als een reguliere lezing van Barend van Heusden en is een onderdeel van onze serie Gebruik je verbeelding.