Skip to ContentSkip to Navigation
Research The Groningen Research Institute for the Study of Culture (ICOG) News

Stichting Nederlandse Penningkabinetten - Van Gelderlezing 2021 door Eelco Nagelsmit (RUG)

When:Sa 13-11-2021 10:30 - 12:30
Where:Teylers Museum, Haarlem

This event will be held in Dutch.

De Nationale Numismatische Collectie en Sticking Nederlandse Penningkambinetten (SNP) nodigen u van harte uit tot het bijwonen van de Van Gelderlezing 2021 op 13 November 2021 in de gehoorzaal van het Teylers Museum, Spaarne 16, 2011 CH Haarlem.

De lezing wordt gegeven door dr. Eelco Nagelsmit en heeft als titel "Klinkende munten: Numismatische diplomatie en metaforische muziek tijdens de Dertigjarige Oorlog".

Samenvatting

Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) onderhield hertog Augustus de Jongere van Braunschweig-Lüneburg een intensieve correspondentie met de theoloog en schrijver Johann Valentin Andreae. Hun gedeelde irenische opvattingen drukten zij niet alleen uit in brieven, maar ook in eigenhandige ontwerpen voor munten, kunstvoorwerpen en poëtische en muzikale inventies. Door een reeks van zogenaamde “Glockenthaler” te laten slaan intervenieerde de hertog in de politieke patstelling in zijn hertogdom, en speelde zo toe op het stichten van vrede.

Aanmelding

Aalmelding is vereist. Belangstellenden kunnen zich tot en met donderdag 4 november 2021 per e-mail aanmelden bij de secretaris van SNP via: info koninklijkgenootschap.nl.

Van Gelderlezing

De Van Gelderlezing is een gezamenlijke activiteit van de Stichting Nederlandse Penningkabinetten en de Nationale Numismatische Collectie. De voordracht vindt sinds 2002 jaarlijks plaats en is genoemd naar dr. H. Enno van Gelder, Nederlands meest productieve en vooraanstaande numismaat van de twintigste eeuw. Als directeur van het Koninklijk Penningkabinet (1949-1980) en als hoogleraar numismatiek en geldgeschiedenis in Leiden (1976-1983) verbond hij de numismatiek – de wetenschap van de tastbare vormen van het geld en de verwante voorwerpen – met andere disciplines. De lezingen richten zich op iedereen die het vakgebied op een multidisciplinaire wijze wil benaderen en op niet-numismaten die gebruik willen maken van de inzichten die numismatiek en geldgeschiedenis te bieden hebben.

Voor meer informatie over de lezing en het programma, zie de PDF uitnodiging.