Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Our Research GRIP News and activities

Promotie M.P.M. van den Berg

Wanneer:vr 13-11-2020 14:30 - 15:30
Waar:Academiegebouw

Arginase en TRPA1 nieuwe aangrijppunten voor behandeling astma

Mariska van den Berg deed onderzoek naar nieuwe therapeutische aangrijppunten voor de behandeling van astma. Astma is een veelvoorkomende chronische luchtwegaandoening die zich kenmerkt door terugkerende symptomen, waaronder kortademigheid, hoesten en luchtwegontsteking. De huidige behandelingsopties voor astma zijn niet toereikend voor alle astmapatiënten, onder wie patiënten die leiden aan ernstig astma, waardoor onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen noodzakelijk is. Het onderzoek van Van den Berg richt zich op twee potentiële aangrijpingspunten: arginase en TRPA1.

Het enzym arginase is een veelbelovend aangrijpingspunt voor de behandeling van astma, omdat het een belangrijke rol speelt in verschillende aspecten van astma door het beïnvloeden van de aanmaak van NO en ւ-ornithine in de luchtwegen. In dit proefschrift wordt de effectiviteit van nieuwe arginaseremmers getest in verschillende astmamodellen, en wordt geopperd dat behandeling van astma met arginaseremmers wellicht ook kan leiden tot de verlichting van symptomen van veelvoorkomende comorbiditeiten van astma. Daarnaast is de rol van arginase 2 in mestcellen onderzocht, waaruit blijkt dat arginase 2 mogelijk een beschermende rol speelt door het voorkomen van mestceldifferentiatie naar een allergisch fenotype.

Het tweede mogelijk therapeutisch aangrijpingspunt voor de behandeling van astma dat werd onderzocht is het ionkanaal TRPA1. In de luchtwegen draagt TRPA1 bij aan verschillende luchtwegverschijnselen, zoals bronchoconstrictie, slijmsecretie en reflexmatige hoest. In dit proefschift wordt een nieuwe TRPA1-antagonist gepresenteerd, waarmee wordt aangetoond dat zowel neuronale als niet-neuronale TRPA1 kanalen een rol spelen in allergeen geïnduceerde luchtwegvernauwing.

Promotores: Prof.dr. R. Gosens en Prof.dr. H. Meurs

View this page in: English