Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Our Research GRIP News and activities Agenda

Promotie I.S. Pradipta

Wanneer:ma 24-02-2020 11:00 - 12:00
Waar:Academiegebouw

Bestrijding TBC in Nederland en Indonesië

De wereldwijde ziektelast van tuberculose (TBC) is verergerd door toename van multiresistente tuberculose (MDR-TBC). Daarom heeft Ivan Pradipta geprobeerd effectieve strategieën te identificeren voor verbetering van TBC-behandelresultaten:

‘Ons wereldwijde meta-analyseonderzoek bevestigt het belang van twee risicofactoren voor de ontwikkeling van MDR-TBC: eerdere medicamenteuze TBC-behandeling en het niet navolgen van medicatievoorschriften. De rol van risicofactoren voor de ontwikkeling van MDR-TBC bleek verschillend per geografisch gebied, wat aangeeft dat evaluatie van risicofactoren lokaal moet gebeuren om de meest effectieve strategieën voor MDR-TBR-bestrijding te ontwikkelen.

Ons onderzoek in Nederland laat zien dat, hoewel het succespercentage van de behandeling van TBC hoog is, bijzonder kwetsbare doelgroepen (bijv. daklozen, drugsgebruikers, gevangenen, migranten, diabeten, patiënten met militaire TBC, TBC van centraal zenuwstelsel en MDR-TBC) de grootste aanjagers zijn van de aanhoudende TBC-last. In Indonesië zagen we dat problemen gerelateerd aan het gebrek aan kennis en vooroordelen over TBC, reisafstand tot een gezondheidscentrum, medicatiebijwerkingen en een daling van het huishoudelijk inkomen de grootste obstakels zijn voor een succesvolle TBC-behandeling vanuit het patiëntperspectief.

Wij raden aan dat in Nederland een effectieve controlestrategie en behandelplan focust op kwetsbare doelgroepen, terwijl in Indonesië een geïntegreerd programma nodig is om opsporing van de ziekte en behandelingsresultaten te verbeteren. Een apothekersdatabase is essentieel voor het monitoren van het navolgen van medicatievoorschriften bij TBC-behandelingen, maar moet aansluiten bij de lokale prescriptiesystemen en de kwaliteit van de database moet geborgd zijn. Bovendien moeten gepersonaliseerde behandelingen ontwikkeld worden, rekening houdend met individuele factoren, om TBC-effectief te kunnen bestrijden.’

Promotores: Prof.dr. A.S.S. Dömling and Prof.dr. T.A. Holak

View this page in: English