Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Our Research GRIP News and activities Agenda

Promotie R.A. Weersink

Wanneer:vr 22-11-2019 14:30 - 15:30
Waar:Academiegebouw

Doorbraak: adviessite medicatie-op-maat voor cirrosepatiënten

Het onderzoek van Rianne Weersink verbetert de veiligheid van geneesmiddelgebruik bij patiënten met cirrose. Haar adviezen zijn inmiddels te vinden op de website www.geneesmiddelenbijlevercirrose.nl en zijn geïntegreerd in de computersystemen van zorgverleners.

Levercirrose is een aandoening waarbij gezond leverweefsel wordt vervangen door littekenweefsel. Dit tast de leverfunctie aan waardoor geneesmiddelen minder goed uit het lichaam verdwijnen en het risico op bijwerkingen toeneemt. Dit kan grote schade bij patiënten veroorzaken. Tot nog toe bestond er geen richtlijn over hoe men medicatie aan moet passen bij cirrose.

Weersink  heeft adviezen ontwikkeld die zorgverleners helpen bij het veilig voorschrijven van medicijnen bij patiënten met cirrose. Van ruim 200 medicijnen vond zij dat 67 in een lagere dosis gebruikt moeten worden bij cirrose en dat 68 geneesmiddelen vermeden moeten worden vanwege een groter risico op bijwerkingen.

Ook bestudeerde Weersink het voorschrijven door artsen aan patiënten met cirrose en de medicatiebewaking door apothekers: Van de 5.618 patiënten met cirrose gebruikte 60% geneesmiddelen met een groot risico op bijwerkingen, bijvoorbeeld pijnstillers als diclofenac. Apothekers ondervonden moeilijkheden bij het controleren van de medicatieveiligheid, omdat ze soms bijvoorbeeld niet wisten welke patiënten cirrose hadden.

Bovendien ontdekte Weersink dat geneesmiddelinformatie vanuit de fabrikant over deze patiënten vaak onduidelijk is. Ook merkte ze dat bijwerkingen gemeld bij bijwerkingencentrum Lareb vaak belangrijke gegevens misten. Concluderend hebben patiënten met cirrose medicatie op maat nodig. De adviezen die we ontwikkeld hebben kunnen zowel de patiënt als zorgverleners hierbij helpen.

Promotores: Prof.dr. K. Taxis

View this page in: English