Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Chronische ziekten en oplossingen voor arbeidsparticipatie

08 februari 2013

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Erasmus MC, afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg door Rogier van Rijn, Haitze de Vries, Lex Burdorf en Sandra Brouwer.

Duur project: 1 februari 2013 - 1 augustus 2014.

Door het verrichten van wetenschappelijk onderzoek is steeds beter inzicht verkregen in de factoren die van invloed zijn op duurzame inzetbaarheid van specifieke diagnosegroepen als werknemers met reumatische aandoeningen, diabetes mellitus, COPD en astma, houding & bewegingsklachten, mentale aandoeningen, kanker en andere specifieke kwetsbare groepen, zoals oudere werknemers met chronische aandoeningen. Een belangrijke uitdaging bij het verhogen van de duurzame inzetbaarheid van werknemers met chronische aandoeningen is om de kennis toepasbaar en toegankelijk te maken voor praktisch gebruik door professionals op het terrein van arbeid en gezondheid.

Doel: Het onderzoek heeft als doel om in het kader van de professionalisering van het arbeidsdeskundig handelen, de beschikbare kennis te ontsluiten over de gevolgen van chronische ziekten voor het maatschappelijk participeren, in het bijzonder toegespitst op arbeidsparticipatie en het daaraan koppelen van de bestaande oplossingsmogelijkheden om duurzame arbeidsparticipatie op individueel niveau te faciliteren.

Methode: Literatuurstudie, focus groepen, expertmeetings en 'invitational conferences', een enquête onder arbeidsdeskundigen.

Resultaten: Het project resulteert in een overzicht van bestaande kennis en initiatieven over chronische ziekten en arbeid, die in een ‘Library’ op een handzame manier voor arbeidsdeskundigen via de AD-Kennisbank wordt ontsloten. Tevens wordt een rangschikking van de chronische ziekten naar de mate van belemmering voor arbeidsparticipatie opgesteld. Tenslotte wordt een methodisch handelingskader ontwikkeld welke wordt verwerkt in een NVvA-leidraad of andere publicabele vorm van een ondersteunend product voor het arbeidsdeskundig handelen bij chronische ziekten en arbeidsparticipatie.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:36
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    Rijksuniversiteit Groningen ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...