Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek GELIFES

Resultaten Nationale Wormentelling

03 juni 2022

In het weekend van 9 en 10 april organiseerde CurioUs? samen met RUG-onderzoeker Jeroen Onrust een meetactie naar de aanwezigheid van wormen in de omgeving. 7692 wormen zijn geteld door 604 deelnemers door heel Nederland. Wegens het grote succes van de wormentelling wordt de telling volgend jaar herhaald.

Resultaten

In totaal zijn er door 604 deelnemers 962 metingen gedaan. In totaal zijn 7692 regenwormen gevonden. Het gemiddelde aantal regenwormen per meting is daarmee 11. In weilanden en moestuinen zijn de meeste regenwormen geteld, gevolgd door akkers en gazons. In bloemperken, onder struiken en heggen, en in het bos en het park zijn gemiddeld minder regenwormen geteld. Dat is geen verrassing: hoe meer de bodem bedekt is met beplanting, hoe meer regenwormen er gevonden zijn. Daarnaast hebben organische bodemverbeteraars een positief effect op het aantal regenwormen. Meer resultaten zijn te lezen op de site van CurioUs?.

Advies van de onderzoekers

Voor wie volgend jaar meer wormen wil tellen hebben de onderzoekers een aantal adviezen. Wees lui vooral lui en laat bladeren of oogstresten lekker liggen. Regenwormen trekken de bladeren de grond in en zetten het daar om in belangrijke voedingsstoffen. Zorg er daarnaast voor dat de bodem bedekt is met veel en verschillende soorten planten. Heeft je bodem een boost nodig? Gebruik dan geen kunstmest, maar compost of een organische mest. Zo voed je het bodemleven en krijg je een gezondere bodem waar uiteindelijk ook de plant van profiteert.

Waarom de wormentelling?

Wormen doen onmisbaar werk in de natuur. Ze leven misschien wel een teruggetrokken bestaan in de bodem, maar juist daardoor zijn ze heel belangrijk heel veel andere soorten planten en dieren. Door hun gegraaf door de bodem maken ze de bodem luchtiger waardoor planten beter kunnen wortelen en regenwater snel de bodem in zakt. Het zijn daarnaast ook fanatieke opruimers. ‘s Nachts komen ze naar het oppervlakte gekropen en gaan dan op zoek naar dode plantenresten die ze vervolgens de bodem intrekken waar het verder wordt afgebroken waardoor planten uiteindelijk weer verder kunnen groeien. Op hun beurt dienen regenwormen als voedsel voor allerlei andere dieren zoals kieviten, egels, merels en mollen. Zo spelen ze dus een grote rol in de voedselvoorziening van mens en dier.

2023

Wegens het succes van de Regenwormentelling en omdat het voor het onderzoek belangrijk is om de regenwormen voor langere tijd te bestuderen, is er volgend jaar weer een Regenwormentelling. Ook dan kunnen mensen als burgerwetenschapper mee doen aan de telling in hun eigen tuin.

RUG-onderzoeker Jeroen Onrust
RUG-onderzoeker Jeroen Onrust
Laatst gewijzigd:07 juni 2022 15:19

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...