Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Open Competitie ENW-M-subsidie voor dr. Sonja Billerbeck

25 januari 2022

Dr. Sonja Billerbeck van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) heeft een Open Competitie ENW-M-subsidie ontvangen van de NWO ter waarde van EUR 358.000. De subsidie is voor haar project ‘Decoding the functional diversity of the yeast killer toxicome by CRISPRi in the multi-drug resistant fungal pathogen Candida glabrata'. M-subsidies zijn bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie.

Sonja Billerbeck wil een functionele genomics-workflow ontwikkelen die effectief kan ophelderen hoe toxines schimmelpathogenen doden en hoe verschillend hun strategieën daarin zijn. In recent onderzoek wees ze al meer dan tien toxines aan die actief zijn tegen de multiresistente humane schimmelpathogeen C. glabrata.

Bedreiging

Schimmelpathogenen vormen een opkomende bedreiging voor de menselijke gezondheid en voedselzekerheid. Er zijn zeer weinig fungiciden beschikbaar en de resistentie hiertegen neemt toe. Het is een al lang bestaande uitdaging om nieuwe antischimmelmiddelen te ontwikkelen. Billerbeck hoopt een nieuwe benadering van de ontwikkeling van antischimmelmiddelen te vinden die kan worden gebruikt om medicijnen te ontwikkelen die de werking van het toxine nabootsen, of om de toxines zelf als medicijnen te gebruiken.

Open Competitie ENW-M

De M-subsidie biedt onderzoekers de mogelijkheid om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken en wetenschappelijke vernieuwingen tot stand te brengen die de basis kunnen vormen voor de onderzoeksthema’s van de toekomst.

Meer dan 600 gisten werden uit Nederland gebiomineerd en het werkingsmechanisme van hun uitgescheiden antischimmel-toxicoom zal worden opgehelderd door een CRISPRi-scherm.
Meer dan 600 gisten werden uit Nederland gebiomineerd en het werkingsmechanisme van hun uitgescheiden antischimmel-toxicoom zal worden opgehelderd door een CRISPRi-scherm.
Laatst gewijzigd:25 januari 2022 12:51
View this page in: English

Meer nieuws