Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek ESRIG - Energy and Sustainability Research Institute Groningen News

Promotie Vahideh Faghihi: Water enriched in the rare stable isotopes Preparation, measurement and applications

17 juni 2016

Promotie: Mw. V. Faghihi
Wanneer: 17 juni 2016
Aanvang: 14:30
Promotors: prof. dr. H.A.J. (Harro A J) Meijer, E. Kerstel
Waar: Academiegebouw RUG
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen


Nauwkeuriger thermometers door isotopenonderzoek

Het onderwerp van dit proefschrift is water met verhoogde concentraties van de stabiele isotopen 2H en 18O (en tot op zekere hoogte ook 17O). Water dat hiermee kunstmatig is verrijkt ("gelabeld") wordt veel gebruikt in biomedisch onderzoek, om de hoeveelheid lichaamswater (en dus de lichaamssamenstelling) te bepalen en ook voor het meten van het energieverbruik. Deze niet-invasieve, volkomen onschadelijke technieken hebben vele voordelen, maar ze vereisen nauwkeurige en precieze metingen van de isotoopverhoudingen. Daarnaast zijn er betrouwbare referentiewaters nodig voor kalibratie.

Vahideh Faghihi beschrijft een prototype van een optisch instrument (de OF-CEAS) voor gevoeliger en preciezere metingen van de drie isotoopverhoudingen in gelabeld water. Bovendien wordt de productie en certificering van twee sets gelabelde referentiewaters gedocumenteerd. Deze sets water zijn nu vastgelegd als internationale referentiewaters voor biomedisch onderzoek, en als zodanig worden ze nu gedistribueerd door het internationale Atoomagentschap (IAEA).

Een geheel andere toepassing van deze isotoop-gelabelde waters ligt in het veld van de thermometrie. De officiële standaardeenheid van temperatuur, de Kelvin, is gedefinieerd aan de hand van de temperatuur van het zogenaamde tripelpunt van water (waarin alle drie de fasen vast, vloeibaar en damp tegelijk bestaan). De tripelpunttemperatuur hangt echter af van de isotopensamenstelling van het gebruikte water.

Faghihi heeft een exacte kwantificatie uitgevoerd van het effect dat een verandering in de isotopenverhoudingen heeft op de tripelpunttemperatuur, door deze temperatuur te meten voor een serie van verschillende, goed bekende isotoop-gelabelde waters. Zij heeft deze metingen gedaan in samenwerking met het Nederlands Meetinstituut VSL te Delft. Haar werk heeft geleid tot een hogere kwaliteit van temperatuurmetingen, en tot een nauwkeuriger realisatie van de Kelvin volgens de SI definitie.

Het promotieonderzoek van Vahideh Faghihi vond plaats bij de afdeling Isotopenonderzoek van het Energy and Sustainability Research Institute Groningen (ESRIG), met financiering van het Ministry of Science, Research & Technology of Iran.

Laatst gewijzigd:13 juni 2016 12:32
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...