Wiebelende wieken zorgen voor doorbraak in windenergie
Experts die betrokken zijn bij een proef op een windturbine in Zeewolde, voorzien een doorbraak in de wereld van de windenergie.
De bestaande bladen van die molen worden vervangen door wieken met beweegbare kleppen. De verwachting is dat de turbine daardoor tien tot twintig procent meer opbrengt, omdat er ook bij lagere windsnelheden energie wordt opgewekt. Op dit moment staan windmolens bij weinig wind vaak stil.
Het idee komt voort uit een studie naar de albatros. Deze vogel heeft een bijzondere manier van landen, waarbij de grote vleugels slechts gedeeltelijk worden gebruikt, door ze heen en weer te wiebelen. Hierdoor stijgt de opwaartse druk onder de vleugels.
Hoogleraar Eize Stamhuis van de Universiteit van Groningen raakte gefascineerd door het mechanisme. Hij onderzocht de functie en ontdekte dat die ook goed toepasbaar is op windmolens. Beluister de radio uitzending en lees meer
Laatst gewijzigd: | 03 april 2023 18:47 |
Meer nieuws
-
02 juli 2025
Relinde Weil herbenoemd als lid van Raad van Toezicht RUG
Het heeft de Minister behaagd Relinde Weil te benoemen voor een tweede termijn als lid van de Raad van Toezicht RUG.
-
01 juli 2025
Khalaf Alkhalaf Alumnus van het Jaar 2025
Khalaf Alkhalaf is verkozen tot Alumnus van het Jaar 2025 van de RUG. Hij krijgt de prijs voor zijn inzet voor een goede opvang en begeleiding van vluchtelingen in Nederland en de inspirerende manier waarop hij zijn ervaringen en kennis deelt met...