Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek ESRIG - Energy and Sustainability Research Institute Groningen News

Grote Europese subsidie voor Michael Dee

17 maart 2022
Michael Dee
Michael Dee

Onderzoeker Michael Dee van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een ERC Consolidator Grant toegekend gekregen. De European Research Council (ERC) kent deze persoonsgebonden subsidies van 2 miljoen euro toe aan excellente wetenschappers. Hiermee stimuleert de ERC baanbrekend onderzoek in Europa.

Onderzoeksvoorstel Dee (in Engels)

Michael Dee’s project is entitled CONTACT (Chronology of the Norse Trans-Atlantic Colonies and Territories). It builds on the research strands developed during his ERC Starter Grant (ECHOES), especially the solar-storm dating technique his group have been pioneering. CONTACT primarily investigates where, when and for how long Europeans went to the Americas prior to Columbus, who they may have encountered, and whether there were any lasting impacts of these first transatlantic connections. The 5-year project will be based at the UG’s Centre for Isotope Research (CIO), with a key collaborator being the Centre for Geogenetics of the University of Copenhagen.

Wereldwijde aandacht wegens datering Vikingen in Amerika

Deze ERC Grant is niet de eerste keer dat het onderzoek van Michael Dee als belangrijk erkend wordt. In oktober 2021 kwam Dee samen met collega’s wereldwijd in het nieuws door hun ontdekking dat Europeanen al in 1021 na Christus aanwezig waren op het Amerikaanse continent. Dit is ook het vroegst bekende moment waarop de Atlantische Oceaan is overgestoken. Dee en zijn team konden dit moment herleiden aan de hand van onderzoek naar stukken hout die gekapt werden door Vikingen. Het exacte jaar kon worden bepaald omdat er in het jaar 992 een enorme zonnestorm heeft plaatsgevonden die een duidelijke isotopische markering heeft achtergelaten in de jaarringen van het volgende jaar.

Het apparaat dat wordt gebruikt voor de omzetting van CO2 in grafiet voor radiokoolstofmetingen (Foto: Ronald Zijlstra).
Het apparaat dat wordt gebruikt voor de omzetting van CO2 in grafiet voor radiokoolstofmetingen (Foto: Ronald Zijlstra).

Over Michael Dee

Prof. dr. Michael Dee behaalde zijn Bachelor of Science in Scheikunde aan de University of Wellington in Nieuw-Zeeland en promoveerde in 2009 aan de University of Oxford in Engeland. Vervolgens werkte hij zeven jaar als scheikundige en research fellow bij de Oxford Radiocarbon Accelerator Unit van de University Oxford. Momenteel is hij adjunct-hoogleraar Isotopenchronologie binnen de Faculty Science and Engineering aan de RUG.

Meer over ERC

ERC ondersteunt talentvolle jonge onderzoekers bij het opzetten van een onderzoeksteam en het starten van een onafhankelijk onderzoeksproject. De Consolidator Grants staan open voor mid-career academici van alle nationaliteiten. Een ERC-beurs stelt de onderzoekers in staat gedurfd, baanbrekend onderzoek op te starten en binnen hun vakgebied nieuwe wegen in te slaan.

Laatst gewijzigd:31 mei 2022 12:16
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...