Lutjewad in Voorland Groningen | Wandelingen door het Antropoceen

--- article only in Dutch ---
Het CO2-meetstation Lutjewad, van het Centrum voor Isotopen Onderzoek (CIO), is opgenomen in het boek en de wandelroute app van Voorland Groningen; wandelingen door het Antropoceen.
Over Voorland Groningen
Wandelen door Groningen is lopen door het Antropoceen, het huidige tijdperk waarin de mens overal zijn vingerafdruk zet. Nergens in Nederland is die zo zichtbaar als hier. Groningen is ons voorland. Maar wat betekent dat woord? Voorland is een plek én een tijd. Het is het land voor de dijk en het is ook de toekomst die je al kan vermoeden, maar waar we nog niet zijn. ‘Voorland Groningen’ is een uitnodiging om mee te wandelen door het eeuwenoude Groninger cultuurlandschap en samen de tekens te lezen van een tijd die komt. En dat met vier urgente thema’s in het vizier: het stijgende water, de verschralende biodiversiteit, het verdwijnend erfgoed en de opwarmende aarde. In Voorland denken bewoners en experts mee over lokale oplossingen voor deze mondiale problemen.
‘Voorland Groningen’ bestaat uit twee onderdelen: een boek en een app. In het boek wandel je al lezend mee met journalist en radiomaker Marten Minkema. En dat afgewisseld met korte bespiegelingen over urgente landschappelijke thema’s door onderzoeker Christian Ernsten die in gesprek ging met experts over onder andere hightech landbouw en de complexe relatie tussen mens en dier. Fotograaf Dirk-Jan Visser neemt de lezer beeldend mee door het Groningse Hogeland, zoals hij het de afgelopen 10 jaar heeft leren kennen. De wandelingen zijn ook als audio- tour beschikbaar. Download de app, wandel ‘live’ samen met Marten Minkema en ontmoet de mensen die wonen, werken, omkijken en vooruitzien in ‘Voorland Groningen’.
Laatst gewijzigd: | 27 oktober 2020 12:58 |
Meer nieuws
-
12 september 2023
Kunst in tijden van AI
Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....
-
28 augustus 2023
Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.
Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.
-
26 juli 2023
Vijf veelbelovende RUG-onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs
Niet minder dan vijf veelbelovende RUG-wetenschappers gaan met behulp van de Rubicon-financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en ZorgOnderzoek Nederland Medische Wetenschappen (ZonMw) twee jaar onderzoek...