UK | Zonnevlammen: eng én nuttig | ECHOES project
Twee keer in de afgelopen 1500 jaar braakte de zon een stoot energie uit die geen wetenschapper voor mogelijk hield. Als dat nog eens gebeurt, sneuvelen alle satellieten. Het goede nieuws: we kunnen deze zonnevlammen gebruiken om archeologische raadsels op te lossen, zegt Michael Dee.
Het moet er een geweldig gezicht zijn geweest, in het jaar 775: het noorderlicht was over de hele wereld zichtbaar, van Hawaii tot Japan en van Tasmanië tot Groenland. Misschien leek het wel alsof iemand reusachtige schijnwerpers op de hemel richtte. Misschien kleurde de lucht wel bloedrood. Niemand weet precies hoe het er uitzag.
Wat we wel weten is dat er iets heel bijzonders gebeurde. De aarde werd geraakt door een enorme hoeveelheid energie, waardoor neutronen botsten met de stikstofdeeltjes in de atmosfeer. Hierdoor ontstond een extra zware vorm van koolstof, koolstof-14. In 775 was het niveau van koolstof-14 acht keer hoger dan normaal.
Tweehonderd jaar later, in 994, gebeurde het opnieuw. Wederom was het koolstofniveau enorm hoog. Maar niemand weet waar dat door kwam. En niemand weet of het opnieuw zal gebeuren, of wanneer.
Meer informatie
Laatst gewijzigd: | 19 juli 2022 16:46 |
Meer nieuws
-
04 juli 2025
RUG reikt verschillende prijzen uit tijdens Ceremony of Merits
De RUG heeft verschillende prijzen uitgereikt aan excellente onderzoekers en studenten tijdens de Ceremony of Merits op 4 juli 2025.
-
02 juli 2025
Relinde Weil herbenoemd als lid van Raad van Toezicht RUG
Het heeft de Minister behaagd Relinde Weil te benoemen voor een tweede termijn als lid van de Raad van Toezicht RUG.