Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek ESRIG - Energy and Sustainability Research Institute Groningen News

Hittegolven in de toekomst extremer door drogere bodem

19 maart 2018

In de zomer van 2010 werd het westen van Rusland getroffen door recordhoge temperaturen en intense droogte. Hoe ziet zo'n extreme hittegolf er uit aan het eind van deze eeuw? In het gezaghebbende tijdschrift Nature Climate Change van maandag 19 maart publiceert RUG-klimaatwetenschapper prof. dr. Richard Bintanja samen met KNMI-onderzoekers een studie waarin deze hittegolf 'nagespeeld' wordt voor een warmer klimaat. Met verrassende resultaten.

Hittegolven in de toekomst extremer door drogere bodem

De extreme meteorologische situatie tijdens de hittegolf van 2010 werd veroorzaakt door een bijzondere positie van de straalstroom, wat een zuidelijke stroming, volop zonneschijn en nauwelijks regen met zich meebracht. Rondom Moskou liep de maximumtemperatuur op tot boven de 40 °C. Temperatuurextremen tijdens hittegolven worden nu nog redelijk in toom gehouden door de verdamping. Maar hoe zal dit in een warmer klimaat gaan?

Het KNMI-klimaatmodel EC-Earth werd in deze studie gedwongen om de waargenomen positie van de straalstroom tijdens de hittegolf van 2010 te reproduceren, eerst in het huidig klimaat, en daarna in het klimaat van 2100. De resultaten laten zien dat de hittegolf in 2100 veel intenser zal zijn.

Grote gevolgen voor de samenleving
'Het verschil in temperatuur tussen de gesimuleerde hittegolf van 2100 en die in het huidige klimaat is te groot is om verklaard te kunnen worden door alleen de opwarming van het klimaat.', zegt RUG-onderzoeker Richard Bintanja, 'De uitdroging van de bodem zal in de toekomst sterk toenemen, waardoor de verdampings ‘rem’ in een toekomstig klimaat verdwijnt. Hierdoor kunnen extreme temperatuurstijgingen niet meer worden tegengegaan.Vanwege deze bodemuitdroging zullen toekomstige hittegolven daarom extra heet worden, met grote gevolgen voor allerlei sectoren van de samenleving (bijvoorbeeld gezondheid/mortaliteit) en ecosystemen, etc.

Meer informatie
Het artikel 'Future equivalent of 2010 Russian heatwave intensified by weakening soil moisture constraints', by Lucinda Rasmijn, Gerard van der Schrier, Richard Bintanja, Jan Barkmeijer, Andreas Sterl, and Wilco Hazeleger is gepubliceerd in Nature Climate Change op 19 maart 2018.
Zie ook het nieuwsbericht over de nieuwe leerstoel aan de RUG over klimaatverandering in het Arctisch gebied.

Laatst gewijzigd:18 februari 2019 14:33
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...