Skip to ContentSkip to Navigation
Research ESRIG - Energy and Sustainability Research Institute Groningen ECHOES | Exact Chronology of Early Societies

NRC artikel: Een exact bouwjaar voor een vreemd complex

10 June 2020
Luchtfoto van het eiland met daarop het in het jaar 777 gebouwde klooster. (foto Andre Panin)
Luchtfoto van het eiland met daarop het in het jaar 777 gebouwde klooster. (foto Andre Panin)

--- only in Dutch ---

Op een eilandje vlak bij Mongolië ligt een complex dat nooit in gebruik is genomen. Een boom verraadt wanneer precies het is gebouwd.

Door: Bart Funnekotter - 9 juni 2020 om 16:40 uur

Het bouwjaar van een mysterieus complex op de grens van Rusland en Mongolië is zeer nauwkeurig vastgesteld met een combinatie van koolstofdatering en het tellen van jaarringen in een boomstam. Het Oeigoerse klooster van Por-Bazjyn is gebouwd in 777 na Christus, tijdens de turbulente heerschappij van Tengri Bögü Khan, zo concluderen wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze publiceerden hun bevindingen afgelopen maandag in PNAS.

De Groningse wetenschappers werkten samen met Russische collega’s. Die doen al sinds 2008 onderzoek naar het complex, dat staat op een eiland in een meer. Het is gemaakt van muren van klei op een fundering van houten balken. Ze wisten al dat het gebouwd moest zijn in de tweede helft van de achtste eeuw, maar omdat dit een tijd was met grote veranderingen, zei zo’n globale datering niet zo veel. Daarom stuurden ze een stuk hout op naar Groningen, waar in het Centrum voor Isotopenonderzoek nader onderzoek is gedaan.

Last modified:24 September 2020 08.41 a.m.

More news

  • 16 April 2024

    UG signs Barcelona Declaration on Open Research Information

    In a significant stride toward advancing responsible research assessment and open science, the University of Groningen has officially signed the Barcelona Declaration on Open Research Information.

  • 02 April 2024

    Flying on wood dust

    Every two weeks, UG Makers puts the spotlight on a researcher who has created something tangible, ranging from homemade measuring equipment for academic research to small or larger products that can change our daily lives. That is how UG...

  • 18 March 2024

    VentureLab North helps researchers to develop succesful startups

    It has happened to many researchers. While working, you suddenly ask yourself: would this not be incredibly useful for people outside of my own research discipline? There are many ways to share the results of your research. For example, think of a...