Veelbelovend project om groene methaan te maken gaat tweede fase in
Het onderzoeksconsortium Bio-P2M, bestaande uit onder andere prof A.A. Broekhuis en zijn team van de onderzoeksgroep Product Technology van ENTEG, werd enthousiast ontvangen door de reviewcommissie van subsidiegever SIA, het nationaal orgaan voor praktijkgericht onderzoek. Het project, dat biologisch methaan maakt uit overschotten van groene elektriciteit via waterstof, komt nu in een tweede fase.
De SIA commissie was onder de indruk van wat er in de afgelopen twee jaar door het Bio-P2M consortium, onder leiding van Hanzehogeschool Groningen, is gerealiseerd. Naast de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen (Product Technology, ENTEG), bestaat dat consortium uit Wageningen Environmental Research, Energy Valley en de bedrijven Dirkse Milieutechniek, Enki Energie, Bioclear Earth, Gasterra , Gasunie, Proces en Enexis.
Het Bio-P2M consortium kan door het toevoegen van waterstof tot anderhalf keer meer groene methaan uit biomassa maken. Dat methaan is gelijk van groen gas kwaliteit, omdat kooldioxide die bij normale vergisting aanwezig is met de waterstof ook methaan geeft. Voor Nederland is opslag van elektriciteit in de vorm van groene methaan, gemaakt door bacteriën, een nieuw concept. Het project verbindt deze opslag met voor Nederland wel standaard vergisting.
De commissie loofde de aanpak, praktijkgerichtheid en uitzicht op toepasbaarheid. De aanpak kan bestaande biogasinstallaties een boost geven, maar ook de ontwikkeling van nieuwe installaties stimuleren. De resultaten hebben al belangstelling uit de praktijk en concrete mogelijkheden om grootschalige testen te plannen. De bedrijven uit het consortium spelen daarbij een belangrijke rol.
Volgende fase: opschaling en haalbaarheid
Het consortium gaat zich nu richten op opschaling van het proces. Op EnTranCe, de energietransitie proeftuin op de Zernikecampus, zal een pilotopstelling voor groene methaanproductie worden gebouwd. Het gebruik van biomassa die lastiger is om te zetten naar methaan krijgt aandacht. Ook analyse van de huidige en toekomstige economische haalbaarheid van dit groene methaan in de duurzame energievoorziening van Nederland zal worden onderzocht. Dit alles sluit aan bij de plannen van Noord-Nederland om een belangrijke speler in de waterstofeconomie van de toekomst te worden.
Bio-P2M: biologische power (= elektriciteit) naar methaan
Het project onderzoekt en ontwikkelt de beste methoden om bacteriën te gebruiken die kooldioxide (CO2) en waterstof (H2) omzetten naar methaan (CH4). Kooldioxide komt bij voorkeur uit biomassavergisting en de waterstof wordt gemaakt met behulp van elektrolyse, gemaakt uit zonne- en windstroom. Dit is een manier om groene elektriciteit op te slaan in de vorm van methaan. Het draagt bij aan de energietransitie terwijl alle kennis en kunde van Nederland met betrekking tot biogas en methaan een rol speelt.
Laatst gewijzigd: | 07 mei 2018 09:39 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...