Skip to ContentSkip to Navigation
Research Arctic Centre

Nieuwe directeur

Kees Bastmeijer wordt per 1 september 2022 de nieuwe directeur van het Arctisch Centrum
18 juni 2022
Kees Bastmeijer tijdens de SEES expeditie in 2015
Kees Bastmeijer tijdens de SEES expeditie in 2015

We zijn heel blij met de aanstelling van Kees Bastmeijer als nieuwe directeur van het Arctisch Centrum en hoogleraar Arctische en Antarctische Studiën aan de Rijksuniversiteit Groningen. Kees is jurist en zijn kennis en ervaring op het gebied van internationale natuurbescherming is een mooie aanvulling op de interdisciplinaire samenstelling van ons team. Kees is als hoogleraar in Tilburg al jaren adviseur van de Nederlandse overheid ten aanzien van het internationale beheer van Antarctica. Zijn bestuurslidmaatschap van de Waddenacademie biedt ook kansen om de relaties tussen het Arctisch gebied en het Waddengebied extra aandacht te geven.

Met de benoeming van Kees verwachten wij onze positie als interdisciplinair onderzoeksteam en als Nederlands kennis- en adviescentrum verder te versterken ten aanzien van zowel het Arctische als Antarctische gebied.

Na het afronden van zijn studie rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Nijmegen is Kees in 1989 bij het ministerie van VROM gaan werken. Begin jaren negentig raakte hij betrokken bij het internationaal beheer van Antarctica (deelname aan de internationale vergaderingen vanaf 1992). Parallel aan de internationale discussies heeft hij in de jaren negentig de Nederlandse Antarcticawetgeving ontwikkeld. In 1999 is hij overgestapt naar de Universiteit van Tilburg, waar hij in 2002 zijn proefschrift over de juridische bescherming van Antarctica verdedigde. In 2009 is hij aan dezelfde universiteit benoemd tot hoogleraar natuurbeschermings- en waterrecht. Zijn onderzoek heeft betrekking op het milieurecht, in het bijzonder op de rol van het recht bij het beschermen van natuurwaarden. Hoewel zijn onderzoeksagenda in de loop der jaren is verbreed, nemen Antarctica en in toenemende mate het Arctische gebied een centrale plaats in zijn onderzoek in. Hijricht zich daarbij onder meer op de rol van het recht bij het beschermen van wilderniswaarden, de effectiviteit van de regulering van pooltoerisme, de relaties tussen klimaatverandering en de op de poolgebieden toepasselijke juridische regimes en de juridische aspecten van de 'strijd' om natuurlijke hulpbronnen.

Publicatie-overzicht

Laatst gewijzigd:28 maart 2023 09:45
Deel dit Facebook LinkedIn

Meer nieuws

  • 24 maart 2025

    RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst

    De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...

  • 05 maart 2025

    Vrouwen in de wetenschap

    De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...