Skip to ContentSkip to Navigation
Research Arctic Centre Collaboration Dutch collaboration Willem Barentsz Polar Institute SEES.nl/2020

Nederlandse SEES-expeditie uitgesteld naar 2021

19 mei 2020
SEES deelnemers 2015 (foto Ben Bekooy)
SEES deelnemers 2015 (foto Ben Bekooy)

Vanwege de coronacrisis is besloten de tweede Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen (SEES.nl/2020), die zou plaatsvinden van 3 tot 12 augustus 2020, met een jaar uit te stellen. De SEES is nu gepland van 6 tot 15 augustus 2021. Dit besluit is genomen omdat de Noorse autoriteiten tot minimaal 20 augustus van dit jaar Spitsbergen gesloten houden voor toerisme.

Het RUG Arctisch Centrum en NWO scharen zich achter dit besluit dat Oceanwide Expeditions heeft genomen. Oceanwide Expeditions, die de expeditie met hun schip m/v Ortelius zal faciliteren, is door de corona-pandemie geconfronteerd met lastige logistieke en veiligheidsproblemen. Ook de organisatoren van het RUG Arctisch Centrum voorzagen dat uitstel van een jaar een betere optie was. De deelnemers aan de expeditie, waaronder de Minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, zijn op de hoogte van dit besluit gesteld. Uiteraard blijven ze van harte uitgenodigd voor de expeditie in 2021.

Doel van de SEES-expedities
Door klimaatverandering verandert de wereld snel. Deze expeditie is een kans om een in kaart gebracht onderzoeksgebied, dat 40 jaar onberoerd is gebleven, opnieuw te onderzoeken. Door datavergelijkingen van het laatste bezoek van Nederlandse onderzoekers uit 2015 moet er inzicht komen in de snelle veranderingen in de Poolgebieden. Edgeøya is een afgelegen eiland aan de extra koude oostkant van de Spitsbergen archipel. Van 1968 tot 1986 was er een klein Nederlands onderzoekstation.

Website over de komende SEES-expeditie

Informatie voor deelnemers komende expeditie

Videoverslag van de SEES.nl/2015 expeditie

Achtergronden van de SEES.nl expedities

Laatst gewijzigd:19 mei 2020 15:09

Meer nieuws

 • 28 mei 2020

  Patrick Verkooijen benoemd tot hoogleraar aan de leerstoel Climate Adaptation Governance

  Prof. dr. Patrick Verkooijen, directeur van het Global Center on Adaptation (GCA), is benoemd tot leerstoelhouder voor het programma Climate Adaptation Governance aan de faculteiten Campus Fryslân en Ruimtelijke Wetenschappen van de...

 • 26 mei 2020

  Groningers aan de slag met klimaatadaptatie

  Groningen staat dit jaar in het teken van omgaan met de effecten van klimaatverandering met als hoogtepunt de Klimaatadaptatieweek van 19 t/m 25 januari 2021.

 • 25 mei 2020

  Nieuwe Dean of Graduate Studies

  Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit heeft prof. dr. Petra Rudolf benoemd als Dean of Graduate Studies RUG. Rudolf, hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica aan de Faculty of Science and Engineering, is reeds in maart begonnen in deze...