Skip to ContentSkip to Navigation
Research Arctic Centre Collaboration Dutch collaboration Willem Barentsz Polar Institute SEES.nl/2022

Nederlandse SEES-expeditie uitgesteld naar 2022

19 mei 2020
SEES deelnemers 2015 (foto Ben Bekooy)
SEES deelnemers 2015 (foto Ben Bekooy)

Vanwege de coronacrisis is besloten de tweede Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen (SEES.nl/2020), wederom met een jaar uit te stellen. De SEES is nu gepland van 13 tot 22 juli 2022.

Het RUG Arctisch Centrum en NWO scharen zich achter dit besluit dat Oceanwide Expeditions heeft genomen. Oceanwide Expeditions, die de expeditie met hun schip m/v Ortelius zal faciliteren, is door de corona-pandemie geconfronteerd met lastige logistieke en veiligheidsproblemen. Ook de organisatoren van het RUG Arctisch Centrum voorzagen dat uitstel van een jaar een betere optie was. De deelnemers aan de expeditie, waaronder de Minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, zijn op de hoogte van dit besluit gesteld.

Doel van de SEES-expedities
Door klimaatverandering verandert de wereld snel. Deze expeditie is een kans om een in kaart gebracht onderzoeksgebied, dat 40 jaar onberoerd is gebleven, opnieuw te onderzoeken. Door datavergelijkingen van het laatste bezoek van Nederlandse onderzoekers uit 2015 moet er inzicht komen in de snelle veranderingen in de Poolgebieden. Edgeøya is een afgelegen eiland aan de extra koude oostkant van de Spitsbergen archipel. Van 1968 tot 1986 was er een klein Nederlands onderzoekstation.

Website over de komende SEES-expeditie

Informatie voor deelnemers komende expeditie

Videoverslag van de SEES.nl/2015 expeditie

Achtergronden van de SEES.nl expedities

Laatst gewijzigd:16 juni 2021 18:53

Meer nieuws