Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Recht & Samenleving Publieksacademie voor de Rechtspraak

Publieksacademie lezing 'Cybercriminaliteit' 6 maart 2024

Wanneer:wo 06-03-2024 19:30 - 21:00
Waar:Lokinzaal, Rölinggebouw (Oude Boteringestraat 18)
publieksacademie Cybercriminaliteit

Een sms'je over een niet geleverd pakketje of een mailtje dat een van je accounts in gevaar is. Online oplichters worden gehaaider, maar welke wereld gaat erachter schuil?

Op 6 maart gaat de Publieksacademie voor de Rechtspraak over cybercriminaliteit. Tijdens deze avond kijken we door de juridische bril naar de wereld van digitale fraude. Steeds meer criminaliteit verplaatst zich naar ‘het web’. In coronatijd nam het vlucht, vooral onder jongeren. In 2021 was 47 procent van de verdachten 21 jaar of jonger; in 2018 lag dat aantal nog op 33 procent.

De sprekers

Officier van justitie Jan Hoekman is gespecialiseerd in cybercrime en leidde diverse grote cyberonderzoeken in Noord-Nederland. Meerdere keren eiste hij forse celstraffen tegen vaak jongere verdachten. Hoe gaan deze criminelen te werk en kunnen wij die kennis gebruiken om onszelf beter te beschermen?

Universitair docent Evgeni Moyakine is onder andere deskundige op het gebied van IT-recht en digitale veiligheid bij onze faculteit. Hij onderzocht onder meer hoe andere landen achter cyberaanvallen zitten en welke rechtsgevolgen dat moet hebben. Is dat een probleem dat de gemiddelde internetgebruiker ook aangaat?

Na de lezingen is er ruimte voor het stellen van vragen. Wel verzoeken wij u om de vragen algemeen te houden. Tijdens de Publieksacademie is er geen ruimte om persoonlijke kwesties te behandelen.

Aanmelden

U kunt deze Publieksacademie gratis bezoeken. Aanmelden is echter wel nodig en kunt u doen op de site van het Dagblad van het Noorden via de link hieronder.

De Publieksacademie voor de Rechtspraak

De Publieksacademie voor de Rechtspraak komt met laagdrempelige lezingen tegemoet aan de grote belangstelling voor de rechtspraak. Deskundigen zoals rechters, officieren van justitie en hoogleraren vertellen over thema’s in het recht waar veel mensen mee te maken krijgen. Kennis over het recht is niet nodig om de lezingen te kunnen volgen.

De Publieksacademie voor de Rechtspraak is een samenwerking tussen de Rechtbank Noord-Nederland, de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, het Openbaar Ministerie/Arrondissementsparket Noord-Nederland en het Dagblad van het Noorden.

View this page in: English