Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Organisatie Vakgroepen Transboundary Legal Studies Expertisegebieden IT-Recht

Onderzoek

Het onderzoek binnen IT-recht wordt beïnvloed door technologische ontwikkelingen en is daarom dynamisch. Het richt zich op privacy, vrijheid van meningsuiting, het recht op overheidsinformatie, gegevensbescherming, cyber security, staatsaansprakelijkheid in cyberoperaties, de juridische aspecten van de circulaire economie en elektronisch contracteren. Het onderzoek is hoofdzakelijk positiefrechtelijk, maar ook technisch.

Het onderzoek is nauw verbonden met het onderwijsprogramma in zowel de bachelor als de master. Dit vergroot de impact van de onderzoeksresultaten en zorgt ervoor dat studenten vroeg en vaak in aanraking komen met het onderzoek en de onderzoekers.

STeP

STeP, de 'Security, Technology and e-Privacy Research Group', is een interdisciplinair team van onderzoekers - van beginnende onderzoekers tot ervaren onderzoekers - binnen de vakgroep Transboundary Legal Studies (TLS).

Het karakter van het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op een rechtsgebied dat kan worden gekarakteriseerd als functioneel, multidisciplinair, meerlagig en grensoverschrijdend.

IT-recht is functioneel omdat het vanuit technologische ontwikkelingen de klassieke rechtsgebieden doorkruist. Het behandelt vragen over de handhaving van rechtsstatelijke waarden in een door technologie veranderende samenleving waarin de relatie tussen overheid en burger steeds verder digitaliseert. Burgers worden gemonitord door digitale systemen en beslissingen over hen worden gemaakt met behulp van beslissingsondersteunende systemen. In hoeverre garanderen deze systemen de vertrouwelijkheid van de communicatie en het functioneren van de infrastructuur? Hoe ver reikt de invloed van digitale platformontwikkelaars wanneer zij onze 'smart cities' inrichten, waarin overheidsdiensten deels afhankelijk zijn van de samenwerking met private partijen?

IT-recht is multidisciplinair omdat het zich bevindt op het kruispunt van technologie en recht. Deze kunnen elkaar versterken (zoals privacy by design), maar zij kunnen ook conflicteren of leiden tot ambiguïteit. Steeds meer overeenkomsten worden automatisch gesloten en uitgevoerd. Wat is de rol van traditionele juridische concepten die de verhouding tussen de partijen karakteriseert en wat is het effect daarvan in een elektronische omgeving, en wat is de betekenis van subdomeinen (zoals intellectuele eigendomsrechten) in dit verband?

IT-recht is meerlagig en grensoverschrijdend omdat het zich zowel nationaal als internationaal ontwikkelt, beïnvloed door internationaal en Europees recht. Technologische ontwikkelingen kunnen zich verschillend manifesteren, afhankelijk van de geografische context. Daarbij is internationale vergelijking interessant, maar ook onderzoek naar lokale verschillen kan inzichten verschaffen over de rol van technologie in juridische verhoudingen.

Laatst gewijzigd:12 april 2019 11:47
View this page in: English