Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Research Centres of Expertise The Notarial Institute Groningen (NIG) Nieuws

Nieuwsarchief

Symposium 'Naar een verbeterde vastgoedketen'
Geplaatst op:16 juli 2014

Op 18 november 2014 organiseert het Notarieel Instituut Groningen het symposium Naar een verbeterde vastgoedketen.

Wilbert Kolkman verkozen tot 'honour roll' docent University of Western Ontario
Geplaatst op:13 november 2013

Wilbert Kolkman verkozen tot 'honour roll' docent University of Western Ontario

Openingscollege 5 september 2013
Geplaatst op:03 september 2013

Traditiegetrouw klimmen Wilbert Kolkman en Leon Verstappen op de bar van café Papa Joe (Gelkingestr. 50) om het openingscollege ten beste te geven. De beide notariële hoogleraren zullen hun visie op het onderwijs en onderzoek toelichten vanaf 20.00u.

Topclass Groningen-Nijmegen 2013
Geplaatst op:03 september 2013

Na de succesvolle eerste Topclass in 2012, starten de notariële opleidingen van Groningen en Nijmegen in september 2013 in samenwerking wederom een Topclass Notarieel Recht voor de getalenteerde en ambitieuze notariële studenten uit beide steden.

Notariële promoties
Geplaatst op:08 maart 2013

De sectie notarieel recht mag zich de komende maanden op maar liefst drie promoties verheugen. Op 25 april promoveert Hans ter Haar op zijn proefschrift over ‘minderjarigen en vermogen’; op 30 mei verdedigt Irene Visser haar dissertatie over 'de executoriale verkoop van onroerende zaken door de hypotheekhouder' en op 6 juni zal Fokke Jan Vonck promoveren op zijn onderzoek naar ‘De flexibiliteit van het recht van erfpacht’.

Notarieel recht Groningen eerste plaats Elsevier enquête
Geplaatst op:02 oktober 2012

Groningse opleiding Notarieel recht, zowel bachelor als master, op de eerste plaats Elsevier enquête 2012.

Topclass notarieel recht Groningen/Nijmegen van start
Geplaatst op:03 september 2012

Het Notarieel Instituut Groningen (NIG) van de Rijksuniversiteit Groningen en het Centrum voor Notarieel Recht (CNR) van de Radboud Universiteit Nijmegen starten in september 2012 in samenwerking een Topclass Notarieel Recht voor de getalenteerde en ambitieuze notariële student.

Leon Verstappen in 'The Economist'
Geplaatst op:29 augustus 2012
artikel in The Economist over wereldwijde ontwikkelingen in het notariaat
Nieuw open access platform Familie & Recht
Geplaatst op:29 augustus 2012
Dit najaar gaat het open access platform Familie & Recht van start, een nieuw wetenschappelijk forum voor publicaties op het gebied van personen- en familierecht. Familie & Recht is double blind peer reviewed en het eerste open access tijdschrift op het gebied van familie en recht in België en Nederland. Het platform is een gezamenlijk Belgisch - Nederlands initiatief van Universiteit Utrecht, Universiteit Hasselt, universiteit Antwerpen, Universiteit Gent en Rijksuniversiteit Groningen.
Promotie Noortje Vegter
Geplaatst op:29 augustus 2012
Op 20 september om 16:15 uur precies promoveert Noortje Vegter op haar proefschrift getiteld 'De vereniging van eigenaars'.
Top drie Nederlandse bachelors zijn Gronings!
Geplaatst op:29 augustus 2012
De Groningse Bachelors Recht&ICT, Recht en Bestuur en Notarieel Recht zijn verkozen tot de drie beste rechtenbachelors van Nederland.
Groningse en Leidse onderzoekers op slotconferentie Building Blocks for the Rule of Law, in Jakarta
Geplaatst op:10 juli 2012

Eind juni 2012 is te Jakarta de slotconferentie gehouden van het internationale project Building Blocks for the Rule of Law. Aan dit project is deelgenomen door de Universitas Indonesia (Jakarta), Universitas Gadjah Mada (Yogyakarta), Universiteit Leiden en Rijksuniversiteit Groningen.

Publicatie onderzoek 'Verbetering betrouwbaarheid basisregistratie Kadaster'
Geplaatst op:29 februari 2012
In opdracht van het Kadaster heeft het Notarieel Instituut in 2011 onderzoek verricht naar mogelijkheden om de betrouwbaarheid van de basisregistratie kadaster te verbeteren door daarin verkrijgingen van onroerende zaken krachtens erfopvolging en verjaring te verwerken, die niet door belanghebbenden zelf zijn ingeschreven. De resultaten van dit onderzoek zijn neergelegd in het boek 'Verbetering betrouwbaarheid basisregistratie Kadaster', dat vanaf deze week verkrijgbaar is bij Boom Juridische uitgevers.
Notarieel Recht studeren?
Geplaatst op:09 februari 2012

Notarieel Recht is een brede, civielrechtelijke opleiding. Met Notarieel Recht kun je niet alleen notaris worden. De studierichting kan ook dienen als basis voor een baan in de advocatuur, rechterlijke macht, onroerendgoedbranche, verzekerings- of bankwezen. Alle deuren staan voor je open!

Aanbieding praktijkhandboekenserie voor het notariaat
Geplaatst op:06 februari 2012
Op 1 februari 2012 werd de serie Praktijkhandboeken voor het notariaat gepresenteerd bij de Hoge Raad.

Eind 2011 verscheen het vierde en laatste deel uit de serie Praktijkhandboeken voor het notariaat: het Handboek Ondernemingsrecht. Vanaf 2003 hebben onder hoofdredactie van Leon Verstappen, Wilbert Kolkman (Notarieel Instituut Groningen) en Hans Stubbé voor het fiscale deel, ongeveer 80 auteurs aan deze serie gewerkt, bestaande uit 4 lijvige boeken.

Farmland acquisition and governance in China – participatory learning and experimentation project inception and international training workshop held in China
Geplaatst op:02 december 2011

Since May 2011 the Faculty of Law of the University of Groningen (RUG) has embarked on a new project titled “farmland acquisition and governance in China – participatory learning and experimentation (LANGPLE)” funded by the Ford Foundation.LANGPLE’s overall goal is to provide evidence-based approaches, guidelines and tools on participatory farmland acquisition in China for the maximization of farmers’ interests and rights and thus contributes to sustainable land governance in China. In working with Chinese land researchers, practitioners and policy-makers, it assists the Chinese government especially at the local level in enhancing their capacities in applying participatory mechanism for more transparent and accountable land management practices through innovative local experimentation.

IBR-scriptieprijzen privaatrecht voor Groninger studenten notarieel recht Maurits Mendel en Rutger Timmer
Geplaatst op:02 december 2011
Op donderdag 1 december zijn tijdens de jaarvergadering van de Vereniging voor Bouwrecht de IBR-scriptieprijzen uitgereikt. In de categorie privaatrecht wonnen Maurits Mendel en Rutger Timmer respectievelijk de eerste en tweede prijs.
Leon Verstappen over het afscheid van hoofdbewaarder Wim Louwman van het Kadaster
Geplaatst op:04 november 2011

Op 26 oktober heeft het Kadaster afscheid genomen van Wim Louwman als hoofbewaarder van het Kadaster en de openbare registers tijdens het symposium '200 jaar bewaarders in Nederland'. Prof. mr. Leon Verstappen, die er vanwege een property law conference in Windhoek (Namibië) niet bij kon zijn, sprak een videoboodschap in.

Notarieel recht in Groningen de beste van Nederland
Geplaatst op:30 september 2011
Volgens studenten is de opleiding Notarieel recht aan de Rijksuniversiteit Groningen de beste van Nederland. Samen met de Universiteit Leiden bezet Groningen de eerste plaats in de door weekblad Elsevier gepubliceerde ranglijst over 2011.
Openingscollege
Geplaatst op:06 september 2011
Op donderdag 8 september 2011 geeft prof. mr. W.D. Kolkman het Openingscollege voor de notariële studenten in café Friends (20.00u).
IALTA and China: International Conference on Zoning, Taking and Constitutional Protection of Peasant Rights, Peking University
Geplaatst op:21 augustus 2011
On 6-7 August 2011 Prof Leon Verstappen from the International Alliance on Land Tenure and Administration (IALTA)participated in the ‘Second Forum on Global Constitutionalism: International Conference on Zoning, Taking and Constitutional Protection of Peasant Rights’ organized by the Constitutional and Administrative Law Centre of Peking University in China.
Onderzoek verbetering betrouwbaarheid openbare registers en basisregistratie kadaster
Geplaatst op:19 mei 2011

In opdracht van het Kadaster voert het NIG een studie uit naar mogelijkheden tot verbetering van de openbare registers en de basisregistratie kadaster.

Proefschrift Dolf Plaggemars
Geplaatst op:16 mei 2011

Proefschrift Dolf Plaggemars verdediging 16 juni 2011

Onderzoek RUG en VU over koude uitsluiting
Geplaatst op:31 maart 2011

Aanpak ‘koude’ huwelijkse voorwaarden en samenlevingsvoorwaarden onderzocht door RUG en VU