Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of LawActueelNewsNews Archive

Succesvolle Cannabis Expert Meeting in Groningen

26 april 2018

Op dinsdag 17 april 2018 organiseerde Michelle Bruijn, promovenda aan de vakgroep Algemene Rechtswetenschap, de eerste cannabis expert meeting in Groningen. Zij bracht zowel wetenschappers als professionals uit de praktijk bij elkaar en gaf daarmee de aftrap van de internationale dialoog en onderzoekssamenwerkingen op het terrein van cannabisregulering.

Michelle Bruijn, LLM
Michelle Bruijn, LLM

Zowel nationaal als internationaal gezien zijn de regulering en legalisering van cannabis ‘hot items’. In de Verenigde Staten zijn inmiddels negen staten en D.C. overgegaan tot het toestaan van de verkoop en het gebruik van cannabis. Eind van deze zomer zal ook Canada overgaan tot het legaliseren van cannabis. De precieze vorm is nog niet duidelijk en daarom was vorige week een Canadese delegatie op bezoek in Groningen om te praten met experts op het gebied van cannabis onderzoek en beleid.

Nederlands beleid

Tijdens de expert meeting zijn verscheidene presentaties gegeven waarbij o.a. de volgende vragen centraal stonden: Hoe is het Nederlandse coffeeshopbeleid tot stand gekomen? Hoe ziet het Nederlandse drugsbeleid eruit? Welke problemen worden ondervonden met het huidige beleid in Nederland? Wat is de relatie tussen cannabisgebruik, overlast en criminaliteit? Wat kunnen Nederland en Canada van elkaar leren?

Wetenschappers en professionals

De presentaties leidde tot interessante, vruchtbare en geestdriftige discussies tussen wetenschappers en professionals uit verschillende disciplines vanuit het hele land en Canada. Vanuit Nederland waren onderzoekers aanwezig van Intraval, de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast waren ook professionals van de gemeente Groningen, coffeeshop de Schavuit en Bedrocan aanwezig. De Canadese delegatie bestond uit wetenschappers en vertegenwoordigers van de St. Thomas University, University of New Brunswick, New Brunswick Community College, Universite de Moncton, province of New Brunswick, BioNB, Ignite Fredericton, en Atlantic Canada Opportunities Agency.

Internationaal debat

De expert meeting was een goede start van het internationale debat en een mooie impuls voor blijvende kennisuitwisseling. Op dit moment vinden verscheidene gesprekken plaats over onderzoekssamenwerkingen tussen de verschillende instanties. De expert meeting krijgt dus nog een mooi vervolg!


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:26 april 2018 11:51

Meer nieuws