Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Kennisbank Rechten Roosters & Reglementen Regelingen en reglementen

Regelingen tentamens

  • Afwijkende tentamenregeling schriftelijke tentamens

  • Bekendmaking uitslag

    Schriftelijke tentamens

    De Tentamen- en Examenadministratie van de faculteit draagt zorg voor de bekendmaking van de uitslagen van schriftelijke tentamens via Progress.

    Bekendmaking

    Bekendmaking van de uitslag van tentamens vindt plaats uiterlijk op de tiende werkdag na de tentamendatum (feestdagen en de dagen tussen 26 december en 1 januari worden in dit verband niet aangemerkt als werkdagen).

    Langere nakijktermijn

    Sommige (hoofd)vakken kennen een langere nakijktermijn. In afwijking van het voorgaande wordt de uitslag van deze tentamens niet later dan 15 werkdagen na de tentamendatum bekend gemaakt. Zie voor verdere informatie de Onderwijs-en Examenregeling.

    Mondelinge tentamens

    Anders dan bij schriftelijke tentamens, stelt de examinator meteen na het afnemen van een mondeling tentamen de uitslag vast en deelt dit met jou. Het resultaat wordt nadien verwerkt in Progress.

    Tentamens op andere wijze afgelegd

    Ten aanzien van een op andere wijze dan mondeling of schriftelijk af te leggen tentamen bepaalt de Examencommissie tevoren op welke wijze en binnen welke termijn je een verklaring omtrent de uitslag zult ontvangen.

    Inzagerecht

    De examinator stelt tijdstip en plaats vast waarop de nabespreking plaatsvindt en deelnemers hun tentamen mogen inzien. Dit moment is niet later dan één week na de bekendmaking van de tentamenuitslag en zo mogelijk niet later dan vier werkdagen voor het hertentamen.

    Geldigheidsduur resultaten

    De geldigheidsduur van behaalde tentamens is onbeperkt.


    Laatst gewijzigd op 12-07-2023



  • Examenreglement

  • Dutch educational and grading system

    Deze informatie is alleen beschikbaar in het Engels voor internationale studenten.
  • Fraude

    Wat is fraude:

    Artikel 15 Examenreglement(Fraude)

    Artikel 15 Fraude

    lid 1 Onder fraude wordt verstaan het handelen of nalaten van een student waardoor het vormen van een juist oordeel omtrent zijn of andermans kennis, inzicht en vaardigheden geheel of gedeeltelijk onmogelijk wordt.

    lid 1a Als fraude gelden onder meer:

    1. het tijdens een tentamen – wc-bezoek daaronder begrepen – voorhanden hebben op enig andere plaats dan in een afgesloten tas op de vloer van geschriften, andere gegevensdragers of elektronische apparatuur, tenzij het gebruik daarvan is toegestaan;
    2. het tijdens een tentamen voorhanden hebben van bijschrijvingen in wetboeken, daaronder begrepen door onderstrepingen of markeringen aangebrachte codes;
    1. het zonder bronvermelding in werkstukken overnemen van teksten van anderen of die door kunstmatige intelligentie zijn gegenereerd;
    2. het presenteren van door anderen ontwikkelde ideeën als eigen werk;
    3. het bij een individuele opdracht kennisnemen van werkstukken van anderen die op diezelfde opdracht betrekking hebben; hetzelfde geldt voor een gezamenlijke opdracht voor zover wordt kennisgenomen van werkstukken van anderen dan degene(n) met wie die gezamenlijke opdracht dient te worden gemaakt;
    4. het ter beschikking stellen van werkstukken aan andere studenten, het uploaden naar voor anderen toegankelijke websites daaronder begrepen, terwijl het een individuele opdracht betreft waarvoor de inlevertermijn nog niet is verstreken; hetzelfde geldt voor een gezamenlijke opdracht, voor zover die werkstukken ter beschikking worden gesteld aan andere studenten dan degene(n) met wie die gezamenlijke opdracht dient te worden gemaakt.

    lid 2 Wanneer een vermoeden van fraude tijdens het afleggen van een tentamen ontstaat, , wordt de student in beginsel toegestaan het tentamen af te ronden, behoudens verstoring van het tentamen, dan kan de examinator de student uitsluiten van verdere deelname aan het tentamen.

    lid 3 De examinator draagt zorg dat een verslag van de geconstateerde of vermoede fraude onverwijld wordt toegezonden aan de Examencommissie, onder toezending van een afschrift aan de student, binnen een redelijke termijn nadat het vermoeden van fraude tot stand is gekomen.

    lid 4 De student kan bij de Examencommissie bezwaar maken tegen de uitsluiting.

    lid 5 Indien de Examencommissie heeft vastgesteld dat de student heeft gefraudeerd, kan de Examencommissie het behaalde resultaat voor het desbetreffende vak ongeldig verklaren, de betrokkene het recht ontnemen één of meer door de Examencommissie aan te wijzen tentamens of examens af te leggen gedurende een door de Examencommissie te bepalen termijn van ten hoogste een jaar. Bij ernstige fraude kan de Examencommissie het instellingsbestuur verzoeken de inschrijving voor de opleiding van de betrokkene definitief te beëindigen.

    lid 6 De Examencommissie beslist niet dan nadat zij de student en de examinator heeft gehoord, althans daartoe in de gelegenheid heeft gesteld.

    Algemeen

    Fraude kan zowel in papers (in de vorm van plagiaat) als bij tentamens worden geconstateerd. Als de surveillant of examinator fraude constateert tijdens een tentamen, dan kan deze de betrokken student uitsluiten van verdere deelname aan het tentamen (artikelen 11 lid 5 en 15 Examenreglement). De examinator draagt zorg dat een verslag van de geconstateerde of vermoede fraude wordt toegezonden aan de Examencommissie (het proces-verbaal), onder toezending van een afschrift aan de student. Bij een ernstig vermoeden van fraude mag de surveillant uw meegebrachte bezittingen en eigendommen onderzoeken.
    De Examencommissie is bevoegd te oordelen over studenten die worden verdacht van fraude. Zij nodigt de betrokken student uit voor een hoorzitting. Zowel de meldend examinator als de student krijgen hier de gelegenheid hun kijk op de zaak te geven.

    De Examencommissie beslist dan nadat zij de student en de examinator heeft gehoord, althans daartoe in de gelegenheid heeft gesteld.

    Indien de commissie vaststelt dat de student gefraudeerd heeft, kan zij hem als sanctie onder andere het recht ontnemen één of meer tentamens af te leggen gedurende een door de Examencommissie te bepalen termijn van maximaal een jaar.

    Bij ernstige fraude kan de Examencommissie het instellingsbestuur verzoeken de inschrijving voor de opleiding van de betrokkene definitief te beëindigen (iudicium abeundi).

    Bezwaar en beroep

    Tegen het sanctiebesluit van de Examencommissie staat beroep open bij het CBE. Dit beroep kan ingediend worden viawww.rug.nl/clrs, binnen 6 weken na dagtekening van het besluit.

    Voorbeelden

    Fraudegeval

    Sanctie

    Student had tijdens het tentamen een wetbundel mee met bijschrijvingen

    Ongeldigverklaring van het gemaakte tentamen, uitsluiting voor de tweede kans, geen mogelijkheid tot een afwijkende tentamenregeling voor dit vak.

    Student had op nestor een leeg tentamen uitgeprint en standaardantwoorden gebruikt om antwoorden bij te schrijven en bij de nabespreking dit andere tentamen ingeleverd bij docent met als doel cijferverhoging.

    Ongeldigverklaring van het gemaakte tentamen, uitsluiting van tentamens voor de periode van een jaar.

    Een propedeutisch student had in zijn bonusopdrachten herhaaldelijk witte (en daardoor op het oog onzichtbare) tekst toegevoegd om de plagiaatscan Ephorus te omzeilen.

    Ongeldigverklaring van het gemaakte werk, uitsluiting van tentamens voor de periode van een jaar.

    Student had het paper van een andere student gebruikt bij het maken van zijn/haar werkstuk.

    Ongeldigverklaring van het gemaakte tentamen, uitsluiting van 10 EC.


    Aan dit overzicht kunnen geen rechten ontleend kunnen worden. De Examencommissie zal per fraudezaak de sanctie bepalen op basis van alle omstandigheden van het geval.

    Laatst gewijzigd 21-06-2023


  • Klachten rondom tentamens

    Algemeen

    Wanneer je een klacht hebt over de procedures rondom, of organisatie of het afnemen van tentamens kan je, nadat je jouw bezwaar kenbaar hebt gemaakt bij de docent/surveillant, jouw klacht formeel indienen bij de Examencommissie.

    Voorbeelden van klachten over tentamens zijn:

    - De docent/surveillant was te laat aanwezig
    - Het tentamen bevatte vage vraagstelling(en)
    - Er waren technische problemen bij digitaal tentamineren
    - Er was geluidsoverlast tijdens een tentamen
    - Het tentamen is onzorgvuldig beoordeeld

    De Examencommissie kan, ook in het geval van een gegronde klacht, nooit een cijferwijziging bewerkstelligen. Wel kunnen zij maatregelen (laten) nemen ter voorkoming van (verdere) schade in de toekomst, of examinatoren verzoeken rekening te houden met gegronde grieven.



    Klacht over de inhoud van het tentamen of de beoordeling

    Wanneer je het niet eens bent met de inhoud of met de beoordeling van het tentamen (en dientengevolge het cijfer dat u hebt behaald), dien je jouw bezwaar allereerst bij de betrokken docent kenbaar te maken. Mocht dit niet tot een oplossing leiden, kan je een beroepschrift indienen binnen een termijn van 6 weken na bekendmaking van het cijfer bij het College van Beroep voor de Examens (CBE) via het online loket Rechtsbescherming.



    Klacht over gang van zaken tijdens het tentamen

    Je kan een klacht online indienen bij de Examencommissie. Zij zullen binnen 6 weken reageren op jouw klacht.




    Laatst gewijzigd op 21-06-2022



  • Nabespreking


    Ter beschikking stellen tentamenopgave

    Indien een tentamen schriftelijk is afgenomen, dient de tentamenopgave na afloop van het tentamen aan de student ter inzage beschikbaar te worden gesteld op een vastgesteld tijdstip.

    Mee te nemen informatie na afloop tentamen

    Elk tentamenformulier wordt op zodanige wijze voorzien van informatie omtrent tijdstip, plaats en wijze van inzien en bespreken van het gemaakte tentamen, dat je deze informatie na afloop van het tentamen kan meenemen.

    Tevens wordt op (de bijlage bij) het tentamenformulier vermeld dat tegen een besluit van examinatoren binnen zes weken beroep open staat bij het College van Beroep voor de Examens ex art. 7.61 WHW. Je dient dit beroep via het
    Centraal Loket Rechtsbescherming in te dienen.

    Nabespreking of tentamen ter inzage

    De betrokken docent stelt tijdstip en plaats vast waarop hetzij:

    · het gemaakte tentamen aan de deelnemers ter inzage wordt gegeven en een algemene bespreking van het tentamen plaatsvindt, hetzij

    · het gemaakte tentamen met standaardantwoorden aan de deelnemers ter inzage wordt gegeven.

    Daarbij geldt dat het in de aanhef bedoelde tijdstip niet later dan twee weken na de bekendmaking van de tentamenuitslag valt en zo mogelijk niet later dan vier werkdagen voor het herhalingstentamen. In afwijking van het hiervoor gestelde kan dit tijdstip voor inzage voor hertentamens van het vierde blok vallen in de periode rond de aanvang van het aansluitende eerste semester. Indien een tentamen schriftelijk is afgenomen, dient de tentamenopgave na afloop van het tentamen aan de student ter inzage beschikbaar te worden gesteld, uiterlijk op voorgenoemd tijdstip.

    Bespreking moet gericht zijn op het duidelijk maken van onjuistheden of gebreken in een door de student(en) gegeven antwoord.

    Het is de student toegestaan tijdens de bespreking aantekeningen te maken voor zover dit niet gebeurt op het gemaakte tentamen.

    Indien een tentamen digitaal is afgenomen, dienen de tentamenopgaven en de door student gegeven antwoorden gedurende een redelijke periode ter inzage beschikbaar te worden gesteld. Bij de nabespreking zijn studenten verantwoordelijk voor het beschikbaar hebben van de door hen gegeven antwoorden, op een door de docent aangegeven wijze (afdruk of digitaal).

    Controle bij uitreiking tentamenwerk

    Op het tijdstip van de nabespreking of het tijdstip waarop het tentamen ter inzage wordt gegeven, worden de tentamens door leden van de verantwoordelijke vakgroep aan de deelnemers uitgereikt, op zodanige wijze, dat in ieder geval controle plaatsvindt op naam, collegekaartnummer en/of inschrijfnummer bij het inzien of meenemen.

    Een student die zonder voorafgaand bericht van verhindering dat op redelijke gronden berust niet aanwezig is tijdens de nabespreking, heeft geen recht op nabespreking. Wel wordt een student op een tevoren bepaald en bekendgemaakt moment in de gelegenheid gesteld het gemaakte tentamen in te zien. De beoordeling van de redelijke gronden van verhindering geschiedt door de examinator.

    Individuele nabespreking

    De betrokken docent biedt de mogelijkheid voor individuele bespreking van het gemaakte tentamen.

    De student kan een individuele bespreking worden geweigerd indien hij/zij zonder bericht van verhindering dat op redelijke gronden berust, niet op het tijdstip van de algemene nabespreking of het tijdstip waarop het tentamen ter inzage wordt gegeven, op de aldaar bedoelde plaats aanwezig is geweest.

    Vakantie geldt in dezen niet als een redelijke grond.

    Student wordt op een tevoren bepaald en bekendgemaakt moment in de gelegenheid gesteld het gemaakte tentamen in te zien.

    Kopie bij beroep tegen de uitslag

    Indien een student bij het CBE in beroep gaat tegen de uitslag van een tentamen wordt op aanvraag een kopie van het gecorrigeerde tentamen aan de student verstrekt.

    Een deelnemer aan een tentamen heeft in dat geval de mogelijkheid om een kopie van het door hem gemaakte tentamen af te laten halen door een ander. Dit dient schriftelijk dan wel per e-mail door de deelnemer aan de verantwoordelijk docent te worden meegedeeld. Degene die de kopie van het tentamen afhaalt dient bij het afhalen te beschikken over het inschrijfnummer, een eigen legitimatiebewijs en een kopie van een legitimatiebewijs van de deelnemer.

    Laatst gewijzigd op 21-06-2023



  • Regels tijdens tentamens

    Examenreglement

    Klik hier voor het Examenreglement.

    Te laat

    Je kan tot een half uur na aanvang van het tentamen nog deelnemen aan het tentamen. Daarna mag je niet meer deelnemen. De surveillant mag je weigeren als je zonder geldige reden te laat komt.


    Dit vind je terug in Examenreglement onder artikel 11.

    Niet nakijken

    Als je tijdens het maken van een schriftelijk tentamen al merkt dat je voor dit tentamen zult zakken kan je op de volgende manier voorkomen dat je een onvoldoende op jouw cijferlijst krijgt. Tijdens of direct na het tentamen geef je de docent of surveillant aan dat je het tentamen niet nagekeken wilt hebben. Je dient ook ‘niet nakijken’ op het antwoordenformulier te schrijven. Wel dien je het schriftelijk tentamenwerk bij de docent in te leveren. Dit is niet mogelijk bij mondelinge tentamens of andere toetsvormen.

    Let wel!
    Door ‘niet nakijken’ op te schrijven word je geacht nooit te hebben deelgenomen aan het tentamen. Alle rechten die voor een student aan tentamendeelname zijn verbonden komen dan te vervallen. Daarmee vervalt een eventuele toekomstige aanspraak op de Afwijkende Tentamenregeling.

    Wetboeken

    NIET toegestaan:

    - Tekst bijschrijven: woorden, getallen, artikelnummers, etc.
    - Plaatsen van pijlen
    - Het overnemen van 'Kopjes' van Vermande in de Kluwer
    - Het overnemen van 'Verwijzingen' van Kluwer in Vermande

    WEL toegestaan:

    - Kleuren
    - Onderstrepingen
    - Gebruik van gekleurde tabjes (mits onbeschreven)

    Deze regels worden gehanteerd om fraude te voorkomen. Een wetboek met aantekeningen voor handen hebben tijdens het tentamen wordt als fraude aangemerkt in de zin van artikel 15 Examenreglement.

    NB:

    Bij tentamens van de vakgroep Belastingrecht, waarbij fiscale wetteksten worden gebruikt, kunnen andere regels gelden voor wat betreft bijschrijven. De vakgroep Belastingrecht kan je hierover informeren.

    Woordenboek

    In beginsel mag je geen woordenboek gebruiken bij het tentamen.

    Uitzondering:

    Als je een buitenlandse vooropleiding hebt gedaan en je kan dit met een NT2-diploma aantonen, dan kan je bij de Examencommissie een verzoek indienen om gedurende het eerste jaar van inschrijving een woordenboek bij de tentamens te gebruiken. In dit woordenboek mag uiteraard, net als bij de wetboeken, niets worden bijgeschreven.

    Telefoon

    Je telefoon mag niet ingeschakeld en/of voorhanden zijn tijdens het tentamen. De surveillant kan controleren dat je geen telefoon ingeschakeld en voorhanden hebt. Een surveillant mag dergelijke apparaten ook in beslag nemen.

    Laatst gewijzigd op 21-06-2023


  • Richtlijnen berekening studielast

  • Toetskwaliteitsplan

View this page in: English