Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidAlumni RechtsgeleerdheidContact houdenAlumni vertellen

René Paas

Commissaris van de Koning in de provincie Groningen
René Paas

Afgestudeerd in: 1991
Afstudeerrichting: Bestuursrecht en Juridische Bestuurswetenschappen
Afstudeerbegeleider: Vucsan en Coolsma

Wetenschap, bedrijfsleven, vereniging en overheid

Mijn loopbaan kenmerkt zich door veel variatie. Zo ben ik zowel in de wetenschap, het bedrijfsleven, bij verenigingen en de overheid werkzaam geweest. Na mijn studie in Groningen ben ik begonnen als tijdelijk onderzoeksmedewerker bij de toenmalige vakgroep Economie en Openbare Financiën (Prof. Nentjes) van de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Na deze wetenschappelijke ervaring ben ik de overheid gaan verkennen en aan de slag gegaan als Beleidsmedewerker bij de gemeente Roden. Vervolgens heb ik de stap naar het bedrijfsleven gemaakt en als adviseur gewerkt bij Bleker en de Koningh en bij BDO CampsObers. Na ook voorzitter van het CNV en Divosa te zijn geweest, ben ik teruggekeerd naar de overheid. Eerst als Wethouder van Groningen en nu als Commissaris van de Koning in Groningen.

‘Boegbeeld van de mooiste provincie van het land’

Mijn motivatie in mijn werk is altijd geweest dat ik van betekenis wil zijn voor de samenleving. Daarbij heb ik veel plezier in het besturen van relevante organisaties. Het is geweldig om boegbeeld te zijn van de mooiste provincie van het land. De meeste energie krijg ik ervan als dingen door mijn inspanning merkbaar beter gaan. En het klinkt als een cliché, maar ik vind het belangrijk dat mensen die van ons afhankelijk zijn goed worden geholpen. Aan werk, aan goede zorg, aan veiligheid, aan perspectief. En uitdagingen zijn er natuurlijk ook. De grootste uitdagingen in mijn huidige functie vind ik de werkloosheid, de effecten van de gaswinning en de kwaliteit van het openbaar bestuur in de provincie Groningen.

‘Een rijk gevulde studietijd’

Mijn belangstelling voor de samenleving en het openbaar bestuur heb ik altijd al gehad. Dit was jaren geleden ook mijn motivatie om te kiezen voor een opleiding in het Bestuursrecht. Mijn studietijd was rijk gevuld met veel meer dan alleen studie. Natuurlijk heb ik makkelijk praten, want we hadden toen meer ruimte dan moderne studenten. Maar ik heb minstens zoveel geleerd van mijn vele nevenactiviteiten als van de studie waarvoor ik naar Groningen was gekomen. Nog steeds heb ik veel contact met oud studiegenoten. Met sommige werk ik nu samen. De provincie is een heel interessante werkgever voor juristen en bestuurskundigen. En andere bel ik wel eens. Maar dat geldt voor veel mensen die ik tijdens mijn studie heb leren kennen. Niet alleen juristen.

‘Begin op tijd aan iets heel anders’

Scholieren die nu voor hun keuze staan en studenten die al in een verder gevorderd stadium zijn zou ik een heel simpel advies willen meegeven: wat je ook doet, maak er het allerbeste van. Wees gretig en leergierig. En begin op tijd aan iets heel anders. Als ik terugkijk op mijn eigen carrière, dan heb ik veel baat gehad bij grote veranderingen. Ze helpen je om snel te leren.

Laatst gewijzigd:14 januari 2019 12:34