About us Faculty of Law Actueel In the media Archive In the media

Jan Brouwer: 'Prachtig, de vertwijfeling in de ogen van Halsema'

09 april 2019
Prof. Jan Brouwer

Elke Nederlander wordt geacht de wet te kennen. Maar met de Opiumwet valt dat niet altijd mee, zo bewijst een gesprek dat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema voerde met stadsomroep AT5. Op de opmerking van de interviewer dat het toch strafbaar is om een aantal gram cocaïne op zak te hebben, antwoordt Halsema stellig: ‘Nee.’ Vervolgens begint ze te stamelen: ‘Je mag een gebruikersvoorraad… mocht je nou een gebruikersvoorraad? Nou, weet ik veel. Ik begin heel erg te twijfelen.’ Hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer, die het Nederlandse drugsbeleid al jaren bestudeert, begrijpt dat de Opiumwet voor verwarring zorgt. ‘Die is inmiddels zo ingewikkeld dat hij feitelijk onleesbaar is. Maar een burgemeester die dagelijks besluit of panden gesloten moeten worden als er drugs wordt aangetroffen, zou toch iets beter moeten weten’, zegt hij in de Volkskrant.

Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 13:41