About us Faculty of Law Current Affairs In the media Archive In the media

Jan Brouwer: 'De vraag is hoe reëel het argument van overlast door drugsgebruik in de openbare ruimte is'

02 september 2019
Prof. Jan Brouwer

Gemeenten mogen het gebruik van drugs in de openbare ruimte strafbaar stellen via de APV. Dat antwoordt minister Grapperhaus op vragen van D66-Kamerlid Vera Bergkamp naar aanleiding van het bericht dat inmiddels 218 van de 355 gemeenten een algeheel verbod op het gebruik van (soft- en hard-) drugs hebben afgekondigd, terwijl de Opiumwet het gebruik expliciet niet strafbaar stelt. Het verbod zou waarschijnlijk juridisch standhouden, omdat gemeenten zich op ‘overlast’ beroepen, zegt Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘De vraag is hoe reëel dat argument van overlast is’, aldus Brouwer in Binnenlands Bestuur.

Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 13:41