Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Current Affairs In the media

Hans Vedder: 'In de VS kun je een gevangenisstraf krijgen voor het overtreden van de kartelwetgeving'

16 maart 2019
Prof. mr. dr. H.H.B. (Hans) Vedder

Het is de schrik van de oliesjeiks én de Amerikaanse olie-industrie: antikartelwetgeving tegen de Opec, de organisatie van olie-exporterende landen. Het Amerikaanse Congres heeft opnieuw een 'Nopec'-wet in voorbereiding, die het manipuleren van de oliemarkt door de lidstaten van de Opec moet verbieden. De Verenigde Staten hebben geen jurisdictie in andere landen, dus ook niet in Saoedi-Arabië. Maar dat gegeven maakt de bestaande antikartelwetgeving, die dus nu alleen voor bedrijven geldt, niet minder afschrikwekkend, zegt Hans Vedder, hoogleraar economisch recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘De VS kunnen een boete opleggen, en die vervolgens innen door beslag te leggen op bezittingen van bedrijven in de VS, ook als dat geen Amerikaanse bedrijven zijn', zo zegt hij in Het Financieele Dagblad.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 13:41

Meer nieuws

 • 23 november 2023

  Invitation to join the 'Applied AI' community

  The remarkable progress in artificial intelligence (AI) is transcending boundaries and finding invaluable applications across diverse academic disciplines. Recognizing the transformative potential of AI, we are proud to introduce the new theme,...

 • 28 augustus 2023

  Liekuut | Herzie het rampen- en noodrecht ingrijpend vóór de volgende crisis

  Mr. Adriaan J. Wierenga bepleit een grondige herziening en versimpeling van het staatsnoodrecht vóórdat de volgende crisis zich aandient. Een goede wet kan levensreddend zijn.

 • 20 juni 2023

  Recht op een gezonde mond

  Dominique Mollet, promovendus Gezondheidsrecht, wil dat er door juridisch onderzoek meer aandacht komt voor mondgezondheid. Hiervoor werkt ze onder andere samen met de Aletta Jacobs School of Public Health.