Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Current Affairs In the media Archive In the media

Nico Kwakman: 'Teeven spreekt voor zijn beurt'

27 september 2012

Universitair docent strafrecht mr. dr. N.J.M. Kwakman reageert op 26 september 2012 in verscheidene media op de uitspraken van staatssecretaris Fred Teeven over de inbraak in Diessen, waarbij een betrapte inbreker om het leven kwam. Teeven heeft gelijk dat een inbreker 'bedrijfsrisico's' loopt en dat een inbraak voor hem fataal kan aflopen. Maar het is de vraag of het wel zo verstandig is deze uitspraak te doen nu de zaak nog in behandeling is bij het OM en nog voordat bekend is wat er precies is gebeurd.

Het is een goed gebruik dat de 'uitvoerende macht' (bewindspersonen) zich niet uitlaten over zaken die nog (of nog niet eens) onder de rechter zijn. Van de uitspraak kan voorts een verkeerd signaal uitgaan: het (bedrijfs)risico ligt bij de inbreker, dus: 'sla er maar op los'. Dat brengt echter de nodige risico's met zich mee. Niet alleen de inbreker loopt risico's, maar het slachtoffer loopt minstens even grote risico's als het de confrontatie opzoekt.

Daarnaast is het niet ondenkbaar dat het slachtoffer bij die confrontatie te ver gaat. De kans is dan groot dat de rechter oordeelt dat het slachtoffer zich niet heeft beperkt tot de verdediging van huis en haard, maar nog een stapje verder is gegaan (bijv. om de inbreker 'een lesje te leren'), hetgeen ongeoorloofde 'eigenrichting' kan opleveren. En dat is in Nederland niet toegestaan.

Bekijk en beluister de reacties: op BNR Nieuwsradio, op de BNR-website, op RTL Nieuws, op de RTL Nieuws-website en op Nu.nl.

Laatst gewijzigd:22 oktober 2019 14:48

Meer nieuws