Zeegrasherstel in de Waddenzee
Ooit kende Nederland uitgestrekte zeegrasvelden en een bloeiende zeegrasindustrie. De planten werden gebruikt voor dijkversteviging, matrasvulling, isolatiemateriaal of bemesting. Door ziekte, de Afsluitdijk, vermesting en verstoring is dit groot zeegras (Zostera marina) grotendeels verdwenen. En daarmee verdween ook een bijzonder ecosysteem. Want zeegras is een belangrijke plant in de Waddenzee en in soortgelijke ondiepe kustzeeën, overal ter wereld. Het gras houdt de bodem vast, dempt golfslag en biedt voedsel en bescherming voor allerlei dieren.
Marien ecoloog Laura Govers doet bij de RUG en het NIOZ onderzoek naar zeegrasherstel. Bij het eiland Griend boekte zij succes met het uitzetten van jonge zeegrasplantjes, die aansloegen en zich inmiddels vermeerderd hebben tot bescheiden nieuwe zeegrasveldjes. In opdracht van de RUG maakte Eddo Hartmann voor de serie Collective Landscape foto's over het onderzoek van Laura Govers.
Deze serie is ook verschenen in de online herfsteditie 2023 van alumnimagazine Broerstraat 5.








Laatst gewijzigd: | 13 juni 2024 12:28 |
Meer nieuws
-
29 april 2025
Impact | Rubber recycling
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Francesco Picchioni voor zijn nieuwe rubber recycling technologie.
-
29 april 2025
Impact | Besluitvorming tussen mens en AI verbeteren in de gezondheidszorg
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Andra Cristiana Minculescu met haar research project over het verbeteren van menselijke en AI...
-
28 april 2025
Bouwen aan slimme oplossingen voor een dynamische wereld
Dynamische systemen – wiskundige modellen die beschrijven hoe processen zich ontwikkelen door de tijd – zijn cruciaal voor veel van de moderne wereld. Maar de grote uitdaging is om ervoor te zorgen dat deze systemen specifieke doelen bereiken. Dat...