Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Coming Out Day bij de RUG

11 oktober 2022

De D&I week is inmiddels afgelopen maar vandaag hangen we nog steeds de regenboogvlag uit. Het is namelijk Nationale Coming Out Day. De RUG wil hiermee onderstrepen dat iedereen zich vrij en veilig zou moeten voelen om zichzelf te zijn. We willen achter en naast onze LHBTQIA+-medewerkers en -studenten staan.

In het kader van Coming Out Day organiseert LGBTQ+ studentenvereniging Ganymedes ook dit jaar weer #050hangtdevlaguit. Hierbij vragen zij studentenorganisaties om op de foto te gaan met de regenboogvlag om zo te onderstrepen iedereen welkom moet zijn in Groningen, ongeacht orientatie of genderidentiteit. Rector Magnificus Ciska Wijmenga, Vicevoorzitter van het College van Bestuur Hans Biemans en Studentassessor Dewi Koster gingen daarom op de foto met de regenboogvlag.

#050hangtdevlaguit
#050hangtdevlaguit

Coming Out Day

Elk jaar op 11 oktober vindt Coming Out Day plaats. Deze dag richt zich op bewustwording en heeft als doel om leden van de LHBTQIA+-gemeenschap te ondersteunen die uit de kast willen komen. De eerste Coming Out Day vond plaats in 1988 om het eenjarig jubileum te vieren van de mars op Washington voor de rechten van lesbiennes en homo's in 1987. Coming Out Day is een herinnering aan het feit dat uit de kast komen niet slechts een eenmalige gebeurtenis is – in deze heteronormatieve samenleving moet je bijna elke keer dat je een nieuw persoon ontmoet opnieuw uit de kast komen. Het oneindige proces van het ‘uit de kast komen’ kan doodvermoeiend zijn, en het helpt om medestanders te hebben en ondersteuning te krijgen; om te weten dat je er niet alleen voor staat.

Diversiteit en Inclusie aan de RUG

De RUG is een lerende organisatie, ook wanneer het om diversiteit en inclusie gaat. We handhaven een zero-tolerancebeleid omtrent ongewenst gedrag, maar we realiseren ons ook dat dit niet alle gevallen van discriminatie kan voorkomen. Het is belangrijk om naar elkaar te luisteren, van elkaar te leren, en ervoor te zorgen dat we adequaat handelen als we discriminerend gedrag opmerken. Leiders zijn verantwoordelijk voor het handhaven van een inclusieve gemeenschap, en medewerkers en studenten moeten de connectie met elkaar aangaan en van elkaar leren. Daarom werken we hard aan het tot stand brengen van een goed functionerende D&I-afdeling, samen met een divers adviesorgaan en verscheidene werkgroepen, en met nauwe betrokkenheid van de Universiteitsraad en de gehele universitaire gemeenschap.

We zien in dat er nog veel werk te doen is in een voortdurend verbeteringsproces. In een open dialoog tussen medewerkers en studenten, en door het toepassen van bestaande en nieuwe beleidsstukken, kunnen en moeten we stappen ondernemen om een veilige omgeving te handhaven waarin iedereen zich thuis kan voelen en er gelijke mogelijkheden zijn. We zijn vastberaden hierin stappen te blijven zetten, hoe klein ze ook zijn.

Het is erg belangrijk dat studenten en medewerkers hun slechte ervaringen melden, en dit ook blijven doen. Je kan dit doen via de Vertrouwenspersoon. Als je psychologische problemen ervaart omtrent je seksuele geaardheid of genderidentiteit kan je ook hulp vragen bij een studentenpsycholoog. Als je op zoek bent naar LHBTQIA+-gemeenschaps- en ondersteuningsnetwerken in Groningen, zijn Ganymedes, de Groningen Feminist Network, en Queer Pride Groningen goede plekken om te beginnen.

Laatst gewijzigd:11 oktober 2022 08:56
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...