Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Gezocht: deelnemers Eten voor de Wetenschap 2.0

23 augustus 2022

Voor 'Eten voor de Wetenschap 2.0' zoeken onderzoekers van de RUG (in samenwerking met Van Hall Larenstein, Certe, NewNexus en BytesNet) mensen die gedurende zes maanden hun voedingspatroon aan willen passen voor verbetering van hun algehele gezondheid. Hierbij wordt specifiek onderzocht welke aanpassingen het beste resultaat hebben, en of bepaalde eigenschappen van deelnemers een voorspellende waarde kunnen hebben op de effectiviteit van voedingsaanpassingen op gezondheidsverbetering.

Zelfverkozen aanpassingen in het voedingspatroon

In het eerste 'Eten voor de Wetenschap' onderzoek is aangetoond dat aanpassingen in voedingspatroon die deelnemers zelf hebben verkozen de algehele gezondheid kunnen verbeteren en zo mogelijk welvaartsziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten of depressie terug kunnen dringen. Het is echter   lastig om een nieuw voedingspatroon op de lange termijn vol te houden. Daarom kan persoonlijk advies over wat je moet eten helpen. Dit nieuwe onderzoek is een eerste stap om te identificeren wie dan welk advies zou moeten krijgen.

Omdat mensen met (licht) overgewicht een groter risico hebben op het ontwikkelen van welvaartsziekten dan mensen zonder overgewicht, wordt bij hen gemeten welke invloed een verandering van voedingspatroon kan hebben op de algemene gezondheid en of individuele eigenschappen hier een rol in spelen.

Deelnemers

Voor dit onderzoek zijn zoveel mogelijk deelnemers nodig. Iedereen boven de 18, met (licht) overgewicht (BMI>25), die zes maanden zijn voedingspatroon aanpast kan meedoen. Gedurende de zes maanden worden wekelijks vragenlijsten via een app ingevuld en er wordt drie maal op locatie in Groningen gemeten.

Informatieavond

Op 1 september wordt van 19:30 tot ±20:30 in de Geertsemazaal (Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen) een informatieavond gehouden voor geïnteresseerden over het doel van het onderzoek en de uitvoering ervan. Ook is er dan de gelegenheid om vragen te stellen. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via etenvoordewetenschap@rug.nl.

Lees ook het artikel over het eerdere onderzoek Eten voor de Wetenschap

Laatst gewijzigd:22 januari 2024 11:02

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...