Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Drie prijzen uitgereikt tijdens Ceremony of Merits RUG

04 juli 2022

De RUG heeft drie verschillende prijzen uitgereikt aan excellente onderzoekers en studenten tijdens de Ceremony of Merits op 1 juli 2022. De Gratama Wetenschapsprijs voor jonge, veelbelovende onderzoekers ging naar dr. Hamidreza Kasaei (Faculty of Science and Engineering). De Wierenga-Rengerink PhD Prijs voor de beste RUG-dissertatie was voor dr. Fardo Eringa (Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap). Daarnaast werd de beste student van elke faculteit beloond met een GUF-100 Prijs ter grootte van €2500, bedoeld voor studie of onderzoek.

Ceremony of Merits

De jaarlijkse Ceremony of Merits staat in het teken van verdiensten. Eenieder die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de RUG in het afgelopen jaar wordt in het zonnetje gezet, of dat nou wetenschappers, andere medewerkers of studenten zijn. Daarnaast worden de bovenstaande prijzen uitgereikt. Dit jaar werd de Ceremony of Merits voor het eerst gehouden. De prijzen bestaan al langer en werden voorheen tijdens de jaarlijkse Zomerceremonie van de RUG uitgereikt.

Over de prijzen en winnaars:

Hamidreza Kasaei

Gratama Wetenschapsprijs

Hamidreza Kasaei, Universitair Docent bij de Faculty of Science and Engineering, krijgt de Gratama Wetenschapsprijs voor zijn onderzoek naar twee-armige robots die leren objecten te manipuleren op basis van visuele informatie. Dit leidt tot de ontwikkeling van sociaal relevante toepassingen, van agrarische tot zorgrobots. Internationaal kreeg zijn onderzoek al veel aandacht.

De Gratama Wetenschapsprijs is bedoeld voor jonge, veelbelovende en actieve wetenschappers die zich onderscheiden met vernieuwend, spraakmakend en maatschappelijk relevant onderzoek. Om het jaar wordt de prijs toegekend aan een medewerker van de RUG en de Universiteit Leiden. De winnaar ontvangt een bedrag van €20.000. De andere genomineerden, voor dit jaar, Lieuwe Zijlstra (University College Groningen) en Yuliya Hilevych (Faculteit der Letteren), krijgen elk €2500.

Fardo Eringa

Wierenga-Rengerink PhD Prijs

Fardo Eringa, de winnaar van de Wierenga-Rengerink PhD Prijs, ontvangt deze voor haar dissertatie over de superfans van Michael Jackson. Eringa beschrijft hoe deze fans hun wereldbeeld ontlenen aan hun status als fan. Nog steeds zijn er herdenkingen voor de overleden popster, zoals een virtueel maandelijks gebed en een jaarlijkse pelgrimage. Eringa onderzocht deze gebruiken en de impact die de King of Pop heeft op de levensovertuiging van zijn volgers. Zij concludeert dat Jackson-pelgrims doelbewust putten uit hun status als Michael Jackson-fans.

De Wierenga-Rengerink PhD prijs wordt uitgereikt aan de RUG-promovendus die het afgelopen kalenderjaar de beste dissertatie heeft geschreven. Iedere faculteit kiest een eigen winnaar en uit deze groep wordt door een jury van voormalig rectoren een winnaar gekozen. Alleen uitzonderlijk goede proefschriften komen in aanmerking (minimaal cum laude). De familie Wierenga-Rengerink stelt het prijzengeld beschikbaar. De winnaar ontvangt €7.500 ten behoeve van verdere academische ontwikkeling.

GUF-100 Prijzen

De volgende excellente studenten van de elf RUG-faculteiten hebben tot slot de GUF-100 Prijs ontvangen, bestaande uit een beurs ter grootte van €2500, voor studie of onderzoek:

  • Anna Sophie den Ouden, Faculteit Economie en Bedrijfskunde
  • Noa Noëlle Schwensfeier, Faculty of Science and Engineering
  • Yasmine Bouzoraa, Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Sam Alma, Faculteit Wijsbegeerte:
  • Amber Souleymane, Faculteit der Letteren
  • Siawosh Eskandari, Faculteit Medische Wetenschappen
  • Tineke Reitsma, Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen
  • Ece Aydın, University College Groningen
  • Bas Ankoné, Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
  • Renée de Vries, Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap
  • Tabio Romanski, Campus Fryslȃn
Laatst gewijzigd:04 juli 2022 09:29
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...