Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Koester de duisternis

Europees geld voor nieuw meet-netwerk
04 juli 2022

Als “hoofd-aannemer” in een internationaal samenwerkingsverband heeft de Rijksuniversiteit Groningen bijna 300.000 Euro ontvangen vanuit het zogenoemde “Interreg North Sea Region” fonds van de Europese Unie. In het nieuwe onderzoeksprogramma wordt een meetnetwerk voor lichtvervuiling opgezet, worden verschillende meet-methoden getest en geanalyseerd, om te komen tot een manier om lichtvervuiling op een robuuste manier te kunnen meten. In het zogenoemde “Keep It Dark” programma wordt samengewerkt met de universiteiten van Oldenburg (Duitsland) en Aarhus (Denemarken).

Logisch vervolg

“In feite is deze grensoverschrijdende samenwerking een logisch vervolg van de Groningse inspanningen binnen het Donkerte van de Wadden programma van het Waddenfonds, en de samenwerking tussen de RUG en Staatsbosbeheer in Lauwersoog. Hierin proberen we de bewustwording rondom de problematiek van lichtvervuiling te vergroten en onze opgedane kennis rondom het Nederlandse meet-netwerk in te kunnen zetten voor deze Europese samenwerking.” aldus projectleider Dr. Reynier Peletier van het sterrenkundig instituut Kapteyn van de RUG.

Er is grote zorg over de toenemende lichtvervuiling in Europa, ook in de landen rondom de Noordzee c.q. Waddenzee. Een goed monitor systeem kan bijdragen tot reductie en bescherming van de natuur, bijvoorbeeld de relatie tussen routes van trekvogels en lichtvervuiling.

In het consortium brengt ieder zijn eigen ervaring in. De collega’s in Oldenburg hebben ervaring met een groot netwerk van meteorencamera’s, die je ook kunt gebruiken voor het vastleggen van lichtvervuiling. De collega’s in Aarhus richten zich op de feitelijke monitoring en bij de RUG ligt het accent op verwerking van de meetgegevens, gebruik van bestaande satellietmetingen en de relatie van deze metingen tot metingen vanaf de grond.

Interreg North Sea Region

Het nieuwe programma ondersteunt groene en duurzame initiatieven voor de Noordzee landen en is bedoeld om nieuwe ideeën te testen en te implementeren zoals in het beoogde meet-netwerk.

Laatst gewijzigd:04 juli 2022 11:33

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...