Bettina Reitz-Joosse ontvangt ERC Starting Grant

Dr. Bettina Reitz-Joosse, Universitair hoofddocent Latijnse taal en letterkunde, heeft een ERC Starting Grant ontvangen voor het project FACERE. Roman Making and its Meanings: Representations of Manual Creation in the Literature and Visual Culture of Imperial Rome. De subsidie van 1,5 miljoen wordt toegekend aan excellente onderzoekers om baanbrekend onderzoek in Europa te stimuleren.
‘Maken’
Hoe keken de Romeinen naar de voorwerpen of de gebouwen die hen omgaven? Het project FACERE (Latijn voor ‘maken’) probeert deze vraag op een nieuwe manier te lijf te gaan, door Romeinse ideeën over maakprocessen te bestuderen.
'Hoe een voorwerp gemaakt is beïnvloedt welke waarde we eraan hechten en hoe we ermee omgaan,’ vertelt Reitz-Joosse. ‘Wij vinden bijvoorbeeld een handbeschilderde vaas bijzonderder dan een industrieel geproduceerde, of we voelen ons prettiger als we een kledingstuk kopen dat op milieuvriendelijke wijze is geproduceerd. Maar dit soort houdingen zijn cultureel specifiek.’ Het onderzoek richt zich daarom op de vraag welke ideeën over productieprocessen de inwoners van het Romeinse rijk hadden. ’Welke ethische of esthetische waarden verbonden ze ermee? Hoe dachten ze bijvoorbeeld over de interactie tussen mens en natuur in maakprocessen? En hoe keken ze naar mensen die met hun handen werkten?’ vervolgt Reitz-Joosse.
Om deze vragen te beantwoorden, zal een team van oudheidwetenschappers onder haar leiding het Romeinse discours over maakprocessen analyseren. Door literaire teksten in het Grieks en Latijn en Romeinse afbeeldingen te bestuderen, kunnen de onderzoekers in kaart brengen hoe Romeinen dachten, voelden en spraken over het maken van objecten. Hiermee effent FACERE de weg voor een beter begrip van Romeinse ideeën over de materiële wereld.
Laatst gewijzigd: | 18 juli 2022 11:38 |
Meer nieuws
-
03 juli 2025
Flinke financiële steun Nij Begun voor project digicoaches Groningen en Noord-Drenthe
In alle gemeenten in Groningen en Noord-Drenthe komt er ruimte om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden tot digicoach. Het initiatief hiervoor komt van de Digital Literacy Coalition (DLC): een netwerk van organisaties die zich...
-
02 juli 2025
Met NWO-subsidie zet JUST ART kunst in voor transitie klimaatrechtvaardigheid
JUST ARTontvangt 6,8 miljoen euro als onderdeel van de Nationale Wetenschapsagenda om kunst in het centrum van klimaatrechtvaardigheid te plaatsen.
-
01 juli 2025
Khalaf Alkhalaf Alumnus van het Jaar 2025
Khalaf Alkhalaf is verkozen tot Alumnus van het Jaar 2025 van de RUG. Hij krijgt de prijs voor zijn inzet voor een goede opvang en begeleiding van vluchtelingen in Nederland en de inspirerende manier waarop hij zijn ervaringen en kennis deelt met...