Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

dr. Ryan Wittingslow heeft een Humboldt Fellowship gekregen

29 juni 2022
drs. Ryan Wittingslow
dr. Ryan Wittingslow

Dr. Ryan Wittingslow heeft van de Alexander von Humboldt Stichting een Humboldt Research Fellowship for Experienced Researchers ontvangen voor zijn project "From Form to Function and Back Again: An Integrated Philosophy of Design".

Van september 2022 tot maart 2024 zal Ryan als Senior Humboldt Fellow aan de Technische Universiteit van Darmstadt (Duitsland) verbonden zijn, naast zijn functie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het fellowship wordt gefinancierd door de Alexander von Humboldt Stichting, en heeft een geschatte waarde van 80.000 euro.

Doel van het project

Tijdens een privérondleiding door de designcollectie van het Groninger Museum rond eind 2020, werd Ryan getroffen door de verwarring die veel van onze gesprekken en meningen over designobjecten en -processen in de weg staat. Deze verwarring is niet alleen een kenmerk van het gewone taalgebruik over design. Integendeel, filosofen en ontwerptheoretici zijn ook heel slecht in staat om met elkaar over design te praten door een gebrek aan gedeelde linguïstische en conceptuele infrastructuur.

Geïnspireerd door dit probleem zal Ryan in dit project de inzichten van zowel de techniekfilosofie als de filosofische esthetica gebruiken om een gemeenschappelijk kader te bouwen voor filosofen, ontwerptheoretici en andere wetenschappers en beoefenaars die over design praten en denken. Hij noemt dit kader een 'geïntegreerde filosofie van het ontwerpen'.

Academische achtergrond

Ryan is opgeleid als kunsthistoricus en filosoof en werkt met een multidisciplinaire aanpak op het gebied van techniekfilosofie, filosofische esthetica en politieke filosofie.

Over de prijs

De Humboldt Research Fellowship for Experienced Researchers is een van de meest prestigieuze prijzen in Duitsland. De beurs wordt toegekend door de Alexander von Humboldt Stichting, een stichting die is opgericht door de regering van de Bondsrepubliek Duitsland om "buitengewoon gekwalificeerde onderzoekers en toekomstige leiders op wetenschapsgerelateerde gebieden te bevorderen met het doel een wereldwijd samenwerkend netwerk van excellentie te creëren".

Laatst gewijzigd:29 juni 2022 14:52
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...