Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Naam onthuld en bouw gestart: Anda Kerkhoven Centre op Healthy Ageing Campus

18 maart 2022

Het nieuwe Onderwijscentrum van de RUG en het UMCG op de Healthy Ageing Campus krijgt de naam van de Groningse verzetsstrijdster en medicijnenstudente Anda Kerkhoven (1919-1945). Op 18 maart 2022 is de naam officieel onthuld en is gevierd dat de bouw onlangs is gestart (webcam). Het Anda Kerkhoven Centre wordt naar verwachting eind 2023 opgeleverd en biedt dan onderwijs-, ontmoetings- en werkplekken voor zo’n 2.000 studenten en medewerkers vanuit de Faculteit Medische Wetenschappen en de Faculty of Science and Engineering (Farmacie).

Het nieuwe gebouw zal het gezicht worden van het deel van de campus rondom de Antonius Deusinglaan, dat de komende jaren transformeert tot een levendig en groen stadsplein met daaraan vestigingen van het University College Groningen en cultureel studentencentrum Usva.

Anda Kerkhoven

Anda Kerkhoven

De naam voor het gebouw is uit de inzendingen voor een prijsvraag onder medewerkers en studenten gekozen door een jury met onder anderen Arjen Dijkstra (directeur Universiteitsmuseum) en Mart van Lieburg (bijzonder hoogleraar Medische Geschiedenis). “Anda Kerkhoven is zonder twijfel een van de meest tot de verbeelding sprekende studenten uit de geschiedenis van onze universiteit,” memoreerden zij bij de onthulling, “Door haar leven en haar idealen, maar ook door de manier waarop ze daarvoor opkwam.”

Ze werd gedreven door haar liefde voor de natuur en doorleefd pacifisme. Zo stond Kerkhoven op een vrijstelling voor vivisectie tijdens haar medicijnenstudie, waardoor ze van Batavia naar Groningen kwam. Zij sloot zich onder andere aan bij de Sociaal Democratische Studentenclub en schreef activistische stukken voor studentenblad Der Clercke Cronike. Tijdens de oorlog ging Kerkhoven bij het verzet, waar zij onder andere zorgde voor distributie van bonkaarten en identiteitspapieren. In december 1944 werd zij opgepakt en op 19 maart 1945 gefusilleerd in de bossen tussen Haren en Glimmen. “Anda Kerkhoven verdient een ereplaats aan de Rijksuniversiteit Groningen,” aldus het juryrapport. “Met de naamgeving voor het nieuwe gebouw leeft zij verder in herinnering voort.” De inzenders die de gebouwnaam hadden voorgesteld ontvangen een prijs.
> Lees meer over het levensverhaal van Anda Kerkhoven

Bouw van start

Bjorn Wiggers van aannemer Hegeman BV is verheugd nu de bouw is gestart: “Behalve dat het een voorrecht is om het spectaculaire ontwerp te mogen realiseren, is het een bijzonder traject geweest. Samen met De Groot Installatiegroep hebben we in verschillende fasen met de opdrachtgevers en het ontwerpteam van gedachten kunnen wisselen over het project om zo goed mogelijk aan te sluiten op de behoefte. Nu we bij de start van de realisatiefase zijn aanbeland, staan we op het punt de vruchten te gaan plukken van deze gezamenlijke bouwteaminspanning. Wij zijn trots op het tot nu toe bereikte resultaat en kijken uit naar een soepel realisatieproces en het moment waarop we wederom bij elkaar gaan komen om het Anda Kerkhoven Centre te openen.”

Stadsplein Antonius Deusinglaan

De bouw van het Anda Kerkhoven Centre is de eerste stap in de transformatie van het hele gebied rond de Antonius Deusinglaan. RUG-bestuurslid Hans Biemans: “Het is geweldig dat we zijn begonnen met de bouw. Het belooft een prachtige, duurzame plek te worden voor studenten en docenten van Medische Wetenschappen en Farmacie. In de toekomst worden hier ook het University College Groningen en cultureel studentencentrum Usva gehuisvest en wordt de omgeving als geheel een groen en levendig gebied.”

UMCG bestuursvoorzitter Henk Snapper vult aan: “De nieuwbouw van het Anda Kerkhoven Centre is belangrijk voor alle studenten die hier worden opgeleid tot arts, medisch specialist, tandarts of bewegingswetenschapper. Naast deze nieuwbouw samen met de RUG staan wij als UMCG de komende jaren ook voor een grote bouwopgave. We gaan bijvoorbeeld een nieuw Centrum Acute Zorg realiseren, maar ook gaan we samen met RUG een nieuw labgebouw ontwikkelen. Dit heeft ertoe geleid dat we straks onderzoek en onderwijs aan de noordzijde van het complex hebben geclusterd, terwijl ontwikkelingen voor patiëntenzorg duidelijk gepositioneerd blijven aan de zuidzijde. Zo blijven we werken aan de toekomst van de gezondheidszorg."

Landschapsontwerp

Op dit moment wordt eveneens gewerkt aan een groen en aantrekkelijk landschapsontwerp dat zal bijdragen aan een gezonde leefomgeving en een positief effect zal hebben op het klimaat in de stad. De RUG en het UMCG werken daartoe samen met de Gemeente en Campus Groningen. Felixx Landscape Architects & Planners zal binnenkort de uitgewerkte plannen presenteren.

Ontwerp Anda Kerkhoven Centre

Het nieuwe en transparante Anda Kerkhoven Centre is een ontwerp van KAAN Architecten uit Rotterdam. Het bestaat uit een onderwijstoren en een lagere foyer met daar bovenop een groene daktuin. De foyer staat in nauwe verbinding met de buitenruimte en met de rest van het gebouwencomplex en fungeert daardoor als een ware nieuwe entree tot de Healthy Ageing Campus. Het gebouw krijgt een ontspannen sfeer die aanzet tot samenwerking en kennisoverdracht en nodigt uit tot een gezonde leefstijl, met veel aandacht voor ruimte en duurzaamheid. De energie wordt duurzaam opgewekt met behulp van zonnepanelen en een warmte-koudeopslag.

> Lees meer over het gebouwontwerp van KAAN Architecten

Facts & figures

  • 12.246 m2 BVO
  • 10 verdiepingen incl. souterrain niveau met fietsenstalling en installaties
  • 3 grotere collegezalen voor 250, 200 en 80 personen
  • 56 Project- en computerruimten van 12 tot 50 personen
  • 230 studie- en aanlandplekken
  • Foodcourt en to-go retailfunctie
  • Interne verbinding met ADL 1 en ERIBA

Bouwteam

Architect KAAN Architecten Rotterdam
Installatieadviseur Sweegers en De Bruijn ’s-Hertogenbosch
Constructeur abtWassenaar Haren
Bouwfysisch adviseur Peutz Haren
Aannemer

Aannemingsmaatschappij Hegeman BV
i.s.m.
De Groot Installatiegroep

Nijverdal

Emmen

Contractmanagement

ZRi Den Haag
Infra WMR Rinsumageest
Landschapsontwerp

Felixx Landscape Architects & Planners

Rotterdam

Volg de voortgang van de bouw:

Laatst gewijzigd:14 april 2022 14:17
View this page in: English

Meer nieuws