Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Open access boek leert onderzoekers programmeertaal ‘Julia’

11 januari 2022
Julia, Data Science

Op 1 november 2021 heeft PhD student psychologie Rik Huijzer een open access boek over programmeertaal ‘Julia’ gepubliceerd. Met het boek hoopt hij onderzoekers handvatten te geven om zelf met Julia aan de slag te gaan.

Online forum

Huijzer – die zelf voor zijn PhD onderzoek ook Julia gebruikt – schreef het boek samen met collega’s Jose Storopoli en Lazaro Alonso. Huijzer kwam de Braziliaanse Storopoli tegen op een online forum voor programmeren. Toen Storopoli een boek over Julia wilde gaan schrijven, vroeg hij of Huijzer interesse had om mee te schrijven. Later haakte ook de Mexicaanse visualisatie expert Lazaro aan.

Taal van de toekomst

Volgens Huijzer is Julia de programmeertaal van de toekomst. Julia bouwt volgens hem voort op fouten uit andere programmeertalen wat ervoor zorgt dat het een ‘logische en strakke taal’ is. Huijzer ziet Julia dan ook als de opvolger van populaire talen als R en Python. Het kost volgens de PhD student weliswaar wat tijd om deze nieuwe taal te leren, maar volgens hem is het een waardevolle investering. Hij denkt dat over tien jaar Julia de meest gebruikte programmeertaal voor onderzoek zal zijn.

Populair

Huijzer is niet de enige die enthousiast is over Julia: momenteel trekt de website waarop zijn boek staat meer dan 3600 unieke bezoekers per maand. Er wordt bovendien gewerkt aan Chinese en Braziliaanse vertalingen.

Het open access boek staat zowel in een online als pdf versie op: https://juliadatascience.io.

Laatst gewijzigd:04 december 2023 10:49
View this page in: English

Meer nieuws

  • 05 maart 2024

    'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'

    Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.

  • 31 januari 2024

    Laura Batstra strijdt op social media tegen stoornisdenken 

    Hoogleraar orthopedagogiek Laura Batstra zet zich in tegen stoornisdenken en overmedicalisatie. Dat doet ze onder andere door posts op social media. Hoewel het soms vechten tegen de bierkaai lijkt, gelooft Batstra dat een hoop kleine acties...

  • 26 januari 2024

    Vader in de gevangenis: Wat voor impact heeft dat op het gezin?

    Hoewel zo’n 28.300 kinderen in Nederland een vader in de gevangenis hebben, is er slechts beperkt onderzoek naar de impact hiervan op het gezin gedaan. Socioloog Simon Venema − onderzoeker bij Verslavingszorg Noord Nederland en verbonden aan de...