Universiteiten van Nederland presenteren platform voor Leven Lang Ontwikkelen
Van bedrijfskundige tot ingenieur en van communicatieprofessional tot landbouwkundige. Of je nou de wereld wilt verbeteren, of je kansen op de arbeidsmarkt, je kunt je blijven ontwikkelen aan de universiteit. De universiteiten van Nederland lanceren vandaag het nieuwe onlineplatform www.universitairdoorleren.nl. Voorzitter Pieter Duisenberg van Vereniging Universiteiten van Nederland: “Ons werkend leven en de arbeidsmarkt zijn sterk veranderd. We realiseren ons steeds meer dat het belangrijk is om je te blijven ontwikkelen. Samen met de onderwijsaanbieders in het mbo en hbo zijn we het brede aanbod hiervoor aan het opzetten. Wij starten met dit nieuwe online platform om onze bestaande online cursussen beter zichtbaar te maken voor wie wil doorleren aan de universiteit.”
De groeiende vraag naar Leven Lang Ontwikkelen (LLO) is een logisch gevolg van de snelle veranderingen die beroepen ondergaan en loopbanen die meer flexibel zijn. Duisenberg: “We merken dat er ook een groeiende behoefte is aan nieuwe kennis en vaardigheden voor het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken zoals rond de energietransitie, digitalisering en infectieziekte bestrijding. Opleiden stopt niet meer bij de startkwalificatie. Om aan deze sterke vraag uit de samenleving te kunnen voldoen, is het nodig om de wet aan te passen en LLO te erkennen als vierde bekostigde kerntaak van de universiteiten, naast de bestaande wettelijke kerntaken onderzoek, onderwijs en valorisatie. Hiervoor is het wel voorwaarde dat eerst het investeringstekort van minimaal €1,1 miljard op de bestaande taken wordt opgelost, anders is er geen ruimte voor nieuwe ontwikkelingen.”
Universiteiten van Nederland
Het platform voor LLO is het eerste gezamenlijk project dat onder de nieuwe naam ‘Universiteiten van Nederland’ wordt gepresenteerd. Deze nieuwe naam voor de koepelorganisatie van de Nederlandse universiteiten geeft herkenbaarheid in samenwerking en verklaart goed waarvoor wij als universiteiten samen staan. De laatste jaren zijn er op steeds meer inhoudelijke thema’s netwerken ontwikkeld, waar wetenschappers van verschillende universiteiten elkaar ontmoeten en versterken. Bijvoorbeeld ons Open Access & Science programma, het Versnellingsplan voor Onderwijsinnovatie en ICT en onze gezamenlijke strijd tegen het lerarentekort. Duisenberg: “Er is een groeiende behoefte aan deze en andere netwerken binnen onze vereniging, die we in de toekomst op een eigentijdse manier willen verbinden en faciliteren. Onze nieuwe naam en het logo onderstrepen deze praktijk.”
Dit is een ingekort bericht. Kijk voor meer informatie op www.universiteitenvannederland.nl
Laatst gewijzigd: | 14 november 2023 11:01 |
Meer nieuws
-
02 juli 2025
Relinde Weil herbenoemd als lid van Raad van Toezicht RUG
Het heeft de Minister behaagd Relinde Weil te benoemen voor een tweede termijn als lid van de Raad van Toezicht RUG.
-
01 juli 2025
Khalaf Alkhalaf Alumnus van het Jaar 2025
Khalaf Alkhalaf is verkozen tot Alumnus van het Jaar 2025 van de RUG. Hij krijgt de prijs voor zijn inzet voor een goede opvang en begeleiding van vluchtelingen in Nederland en de inspirerende manier waarop hij zijn ervaringen en kennis deelt met...