Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Universiteiten van Nederland presenteren platform voor Leven Lang Ontwikkelen

23 november 2021

Van bedrijfskundige tot ingenieur en van communicatieprofessional tot landbouwkundige. Of je nou de wereld wilt verbeteren, of je kansen op de arbeidsmarkt, je kunt je blijven ontwikkelen aan de universiteit. De universiteiten van Nederland lanceren vandaag het nieuwe onlineplatform www.universitairdoorleren.nl. Voorzitter Pieter Duisenberg van Vereniging Universiteiten van Nederland: “Ons werkend leven en de arbeidsmarkt zijn sterk veranderd. We realiseren ons steeds meer dat het belangrijk is om je te blijven ontwikkelen. Samen met de onderwijsaanbieders in het mbo en hbo zijn we het brede aanbod hiervoor aan het opzetten. Wij starten met dit nieuwe online platform om onze bestaande online cursussen beter zichtbaar te maken voor wie wil doorleren aan de universiteit.”

De groeiende vraag naar Leven Lang Ontwikkelen (LLO) is een logisch gevolg van de snelle veranderingen die beroepen ondergaan en loopbanen die meer flexibel zijn. Duisenberg: “We merken dat er ook een groeiende behoefte is aan nieuwe kennis en vaardigheden voor het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken zoals rond de energietransitie, digitalisering en infectieziekte bestrijding. Opleiden stopt niet meer bij de startkwalificatie. Om aan deze sterke vraag uit de samenleving te kunnen voldoen, is het nodig om de wet aan te passen en LLO te erkennen als vierde bekostigde kerntaak van de universiteiten, naast de bestaande wettelijke kerntaken onderzoek, onderwijs en valorisatie. Hiervoor is het wel voorwaarde dat eerst het investeringstekort van minimaal €1,1 miljard op de bestaande taken wordt opgelost, anders is er geen ruimte voor nieuwe ontwikkelingen.”

Universiteiten van Nederland

Het platform voor LLO is het eerste gezamenlijk project dat onder de nieuwe naam ‘Universiteiten van Nederland’ wordt gepresenteerd. Deze nieuwe naam voor de koepelorganisatie van de Nederlandse universiteiten geeft herkenbaarheid in samenwerking en verklaart goed waarvoor wij als universiteiten samen staan. De laatste jaren zijn er op steeds meer inhoudelijke thema’s netwerken ontwikkeld, waar wetenschappers van verschillende universiteiten elkaar ontmoeten en versterken. Bijvoorbeeld ons Open Access & Science programma, het Versnellingsplan voor Onderwijsinnovatie en ICT en onze gezamenlijke strijd tegen het lerarentekort. Duisenberg: “Er is een groeiende behoefte aan deze en andere netwerken binnen onze vereniging, die we in de toekomst op een eigentijdse manier willen verbinden en faciliteren. Onze nieuwe naam en het logo onderstrepen deze praktijk.”

Dit is een ingekort bericht. Kijk voor meer informatie op www.universiteitenvannederland.nl

Laatst gewijzigd:14 november 2023 11:01

Meer nieuws

 • 10 juni 2024

  Om een wolkenkrabber heen zwermen

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!