Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Rebecca Gomperts ontvangt Aletta Jacobsprijs 2022

28 september 2021
Rebecca Gomperts. Foto: R. de Puy
Rebecca Gomperts. Foto: R. de Puy

De Aletta Jacobsprijs 2022 van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is toegekend aan Rebecca Gomperts. Ze krijgt de prijs vanwege haar strijd voor abortusrechten en de toegang tot veilige en legale abortus voor vrouwen. Met haar organisaties Women on Waves, Women on Web en Aid Access heeft ze abortus in verschillende landen hoog op de politieke agenda gekregen. Gomperts stond in 2020 op de lijst met honderd invloedrijkste mensen van het Amerikaanse opinieblad Times. De Aletta Jacobsprijs wordt op dinsdag 8 maart 2022 uitgereikt door de Rector Magnificus van de RUG, prof. dr. Cisca Wijmenga.

“Het is niet voor niks dat we de prijswinnares juist vandaag, op veilige abortusdag, bekendmaken”, aldus juryvoorzitter prof. dr. Janka Stoker. “Helaas is veilige abortus nog steeds niet vanzelfsprekend, en staan wereldwijd rechten van vrouwen onder druk. De jury waardeert Rebecca Gomperts vanwege haar indrukwekkende strijd voor deze rechten, en vanwege de moedige wijze waarop zij zich onvermoeibaar inzet voor vrouwen over de hele wereld”. Het is voor de Rijksuniversiteit extra bijzonder om dit in het Alettajaar aan te kunnen kondigen, want het is 150 jaar geleden dat Aletta Jacobs aan haar geneeskundestudie in Groningen begon. Stoker: “Gomperts zet zich anno 2021 op eenzelfde gedreven en inspirerende wijze in voor gezondheidsrechten van vrouwen als Jacobs dat deed in haar tijd, dus we hadden ons dit jaar geen toepasselijker winnares kunnen wensen.”

Rebecca Gomperts

Rebecca Gomperts is opgeleid tot arts. Ze hoorde tijdens haar co-schappen in Afrika en reizen met Greenpeace naar Zuid-Amerika veel verhalen over ongewenste zwangerschappen en het gebrek aan toegang tot veilige, legale abortus. Het inspireerde haar om in 1999 Women on Waves op te richten. Ze verbindt de vrouwenrechten sterk aan de algemene mensenrechten. Ze ziet het als haar taak om aan mensen duidelijk te maken dat het recht van de vrouw om te beschikken over haar eigen lichaam een fundamenteel recht is, en als het daar slecht mee is gesteld dat het ook met andere rechten niet zo goed gaat.

Nederland loopt behoorlijk achter

Rebecca Gomperts strijdt ook in Nederland voor betere toegang tot abortus en de abortuspil. Nederland loopt volgens haar achter vergeleken met andere landen, en wetenschappelijke resultaten worden niet in praktijk gebracht. ‘Abortus is nog steeds strafbaar voor een arts als die geen vergunning heeft en kan daarvoor 4 jaar gevangenisstraf krijgen terwijl het voorschrijven van de abortuspil veiliger is dan paracetamol. Tegelijkertijd geeft de regering wel subsidies aan de anti-abortus organisatie Siriz.’, aldus Gomperts.

Aletta Jacobsprijs

De Rijksuniversiteit Groningen reikt om de twee jaar de Aletta Jacobs-Prijs uit aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal en/of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie. De prijs werd ingesteld door prof. dr. Eric Bleumink, voormalig voorzitter en Rector Magnificus van het College van Bestuur. Eerder werd de Aletta Jacobsprijs uitgereikt aan onder andere Khadija Arib, Neelie Kroes, Lilian Gonçalves-Ho Kang You en Els Borst.

Laatst gewijzigd:29 september 2021 10:19
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...