Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Jan Berend Wezeman benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

26 april 2021
Dietzenbacher

Jan Berend Wezeman (Termunten, 1959) is op 26 april benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij is hoogleraar Handelsrecht en Ondernemingsrecht, voormalige decaan van de Faculteit Rechtsgeleerdheid aan de RUG en staat bekend als een ervaren, doortastende en aimabele bestuurder die altijd de verbinding zoekt. Naast zijn indrukwekkende staat van dienst als toonaangevende wetenschapper op het gebied van ondernemingsrecht werd hij voor een derde termijn benoemd als decaan: een uitzonderlijke prestatie binnen de RUG. Als wetenschapper, docent, bestuurder en mens geldt hij als een inspiratiebron voor velen.

Toonaangevend op het gebied van ondernemingsrecht

Aan het begin van zijn academische loopbaan promoveerde Wezeman met een proefschrift over aansprakelijkheid van bestuurders, dat nog altijd geldt als een standaardwerk. Sindsdien heeft hij vele toonaangevende, wetenschappelijke bijdragen aan de rechtswetenschap geleverd. Hij schreef talloze boeken en wetenschappelijke artikelen over onder andere personenvennootschapsrecht, kapitaalbescherming, het recht van besloten en naamloze vennootschappen, het jaarrekeningenrecht en het Europese recht. Ook schreef hij een standaardwerk over bestuurdersaansprakelijkheid waaruit nog steeds veelvuldig wordt geciteerd. Verder is hij meerdere malen betrokken geweest bij maatschappelijk belangrijke onderzoeken in opdracht van verschillende ministeries, bijvoorbeeld naar open naamloze vennootschappen zonder beursnotering en was hij medeauteur van een onderzoeksrapport over misbruik van buitenlandse rechtspersonen. Zo begeleidde hij in 2010 en 2011 een groot onderzoek over de naleving van de Nederlandse Corporate Governance Code.

Groot hart voor onderwijs

Wezeman staat bekend als een uitstekende docent met een groot hart voor het onderwijs en hij heeft een unieke en onmisbare bijdrage geleverd aan het academische juridische onderwijs in Nederland. Als moderne, breed en internationaal georiënteerde organisatie beoogt de Faculteit Rechtsgeleerdheid studenten op te leiden tot zelfstandige juristen die in staat zijn de rol van het recht te analyseren en toe te passen in de praktijk. Als docent heeft hij hieraan een grote bijdrage geleverd door in ruim 35 jaar duizenden studenten op te leiden in het ondernemingsrecht, waarbij hij de stof op heldere en overzichtelijke wijze voor het voetlicht bracht. Hij combineerde het onderwijs jarenlang met een fulltime aanstelling als hoogleraar. Als decaan in Groningen was hij verantwoordelijk voor de portefeuille onderwijs: bepaald geen lichte taak met zoveel studenten. Voordat hij decaan werd, heeft hij ook in het buitenland cursussen en gastcolleges verzorgd, onder andere in Riga, Kaapstad, Aruba, Shanghai en Beijing. Naast zijn drukke bestuurlijke werkzaamheden begeleidt hij scripties en promotieonderzoeken. Zowel in Groningen als bij de rechtenfaculteiten in Utrecht en Rotterdam heeft hij zich bovendien ingezet voor de verbetering van de onderwijsstructuur en -organisatie. Verder is hij medeauteur van de twee belangrijkste onderwijsboeken op het gebied van het ondernemingsrecht, die op vrijwel alle Nederlandse juridische en economische faculteiten worden gebruikt in het academische rechtenonderwijs.

Talent voor universitair bestuur

Binnen en buiten zijn eigen faculteit heeft Wezeman bewezen te beschikken over een groot talent voor universitair bestuur. Naast zijn voormalig werk als decaan bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid is hij tijdelijk interim-decaan geweest bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Op succesvolle wijze heeft hij tijdens een zeer roerige periode die taak vervuld en dankzij zijn bestuurservaring en gedegen aanpak is het hem gelukt om de faculteit goed over te dragen aan zijn opvolger. Kenmerkend voor zijn stijl is dat hij graag de samenwerking zoekt met andere faculteiten en universiteiten, zoals de rechtenfaculteiten in Nijmegen en Rotterdam. Samen met deze zusterfaculteiten heeft hij onder andere een duale master ondernemingsrecht opgezet. Zijn inzet voor zijn vakgebied blijkt ook uit de manier waarop hij heeft bijgedragen aan de bloei van het Instituut voor Ondernemingsrecht, een toonaangevend wetenschappelijk studiecentrum op het gebied van rechtspersonenrecht, ondernemingsrecht en effectenrecht. Dit instituut is een samenwerkingsverband tussen de juridische faculteiten van de RUG en de Erasmusuniversiteit. Als bestuurder en boegbeeld is hij als dagvoorzitter en spreker nauw betrokken bij het tweedaagse congres dat dit instituut een keer per twee jaar organiseert.

Oog voor de menselijke maat

Wezeman doet zijn bestuurlijke werk op bescheiden wijze met een gevoel voor harmonie en zonder zelf op de voorgrond te willen treden. Ook zoekt hij altijd de verbinding en doet hij er alles aan om ervoor te zorgen dat alle betrokkenen zo maximaal mogelijk tevreden kunnen zijn. Hij wil het beste voor iedereen bereiken en daarbij staat de menselijke maat bij hem hoog in het vaandel. Tekenend voor zijn bestuurdersstijl is dat hij het succes van de ander en de groep als uitgangspunt en einddoel vooropstelt. Met zijn zorgvuldige afwegingen en rustige, weloverwogen bestuursstijl legt hij met zeer weinig woorden veel gewicht in discussies. Hij is bovendien iemand waarop nooit tevergeefs een beroep wordt gedaan en hij laat graag anderen excelleren. Zo was hij altijd bereid om naast zijn drukke werk als hoogleraar en decaan bij uitval van docenten colleges over te nemen. Om werktijden bekommert hij zich niet: hij gaat door tot in de late uurtjes zonder ooit zijn goede humeur te verliezen.

Laatst gewijzigd:26 april 2021 13:23
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...