Praat erover!
We kunnen niet meer om de coronamaatregelen heen en ze zijn ons echt allemaal wel duidelijk. Toch is het niet voor iedereen gemakkelijk om je altijd en overal aan de coronamaatregelen te houden.
Veel medewerkers en studenten wonen alleen en in de gebouwen van de universiteit is het akelig stil. Maar als je dan toch anderen ziet is het soms net alsof corona even niet bestaat. Wat zou je kunnen doen in zo’n situatie? Zeg je er wat van of laat je het gaan?
Wat kun jij er aan veranderen?
Het opvolgen van de maatregelen gaat over gedrag en daar kun je elkaar bewust van maken. Maar het kan heel moeilijk zijn om een collega of medestudent aan te spreken op gedrag. Je weet het misschien niet goed te verwoorden, je wilt niet zeuren of een boze reactie krijgen. Of nog erger, je denkt dat het toch geen nut heeft. Doe je echter niets, dan verandert er ook niets.
Waarom zou je feedback geven?
Feedback betekent letterlijk 'terugkoppeling'. Het is een proces, waarbij je iemand anders informatie over zijn/haar gedrag geeft. Je doet dat op zo’n manier dat het de ander helpt om inzicht te krijgen in zijn/haar functioneren en in de omgang met anderen. De voordelen:
- Je werkt aan een betere relatie/samenwerking.
- Je kunt elkaar beter begrijpen.
- Je helpt de ander en jezelf door ongewenst gedrag te benoemen.
- Je ondersteunt, bevestigt en stimuleert gewenst gedrag.
Tips
- Houd de tijd tussen het (ongewenste) gedrag en het geven van feedback zo kort mogelijk.
- De toon van van je boodschap is heel belangrijk. Blijf vriendelijk en kies je woorden zorgvuldig.
- Blijf bij jezelf, door te praten in 'ik-termen'. Je zegt bijvoorbeeld ‘Ik geloof dat dit geen 1,5 meter afstand is’, in plaats van ‘Jij houdt je niet aan de juiste afstand’.
- Praat over waargenomen en aanwijsbaar gedrag van de ander en niet over de persoon: ‘Dit heb je niet goed gedaan.’, in plaats van, ‘Je bent een slechte collega.’
- Vul de motieven voor een ander niet in, ga niet verklaren of moraliseren.
- Geef de ander ruimte om te reageren en dring de feedback niet op. Soms kan het negatieve gevoel dat bij jou ontstaan is over het gedrag van een ander meer vertellen over jou.
En hoe doe je dat dan?
Je kunt de volgende gespreksstructuur aanhouden:
- Beschrijf wat je zag in het gedrag van de ander, beschrijf feiten en gebeurtenissen (geen interpretatie of oordeel).
- Geef aan welk effect dit gedrag op jou heeft. Beschrijf je gevoel en wat dit met je doet, zoals ‘ik vind dit vervelend’ of ‘ik voel me niet veilig’.
- Informeer of de ander begrijpt wat je bedoelt.
- Geef een alternatief voor het huidige gedrag en bespreek of dit haalbaar en geschikt is.
- a. Als het om werkzaken gaat kun je tenslotte een aantal afspraken maken voor de toekomst. In geval van corona dus: we spreken af dat we ons houden aan de 1,5 meter afstand.
- b. Is het alternatief niet haalbaar of geschikt? Ga dan verder in gesprek om tot een alternatief te komen.
Wat doe je als je feedback krijgt?
Nu weet je hoe je feedback kunt geven. Maar wat nou als je het krijgt, wat doe je als ontvanger?
Je kunt het zien als een nuttige terugkoppeling over het effect van jouw gedrag op een ander. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar probeer wel te achterhalen wat de ander eigenlijk wil bereiken. Op deze manier leer je over je eigen gedrag en het effect ervan.
- Ga jezelf niet verdedigen
- Ga wat de ander zegt niet bagatelliseren
- Luister naar wat de ander wil zeggen, vraag om verduidelijking
- Vermijd ‘ja maar’
Lukt dit? Dan zul je zien dat er wederzijds begrip ontstaat en zo kun je weer beter met elkaar door één deur!
Maak het bespreekbaar
Praat er eens over met een medestudent, collega, je studieadviseur of je leidinggevende. Vaak hoor je dan ook hoe lastig zij het vinden om er iets van te zeggen. Gedeelde smart is halve smart. Steun elkaar en geef elkaar tips in de omgang met anderen, maar ook hoe je het überhaupt nog een beetje leuk houdt in deze tijd. Een aantal suggesties om je op weg te helpen:
- Voor medewerkers (je logt in op My University)
Laatst gewijzigd: | 07 november 2024 11:23 |
Meer nieuws
-
01 juli 2025
Khalaf Alkhalaf Alumnus van het Jaar 2025
Khalaf Alkhalaf is verkozen tot Alumnus van het Jaar 2025 van de RUG. Hij krijgt de prijs voor zijn inzet voor een goede opvang en begeleiding van vluchtelingen in Nederland en de inspirerende manier waarop hij zijn ervaringen en kennis deelt met...
-
06 juni 2025
India-Nederland Hydrogen Valley Fellowship-programma aangekondigd
Ter gelegenheid van Wereldmilieudag op 5 juni 2025 maakten het Indiase ministerie van Wetenschap en Technologie en de RUG gisteren de start bekend van een partnerschap voor het Hydrogen Valley Fellowship-programma. Dit programma biedt getalenteerde...