Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Miljoenensubsidies Nationale Wetenschapsagenda voor onderzoeksprojecten waar RUG bij betrokken is

26 november 2020
Onderzoek in een laboratorium

21 onderzoeksconsortia waar de Rijksuniversiteit Groningen nauw bij betrokken is, gaan in teamverband aan de slag met interdisciplinair onderzoek. Ze hopen wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken mogelijk te maken. In de projecten werkt de gehele kennisketen, zowel publieke als private partijen, nauw samen. De projecten krijgen in totaal 91 miljoen euro financiering in de tweede ronde binnen het programma van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) van NWO: Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC).

Om de doorbraken te creëren, is productieve en interdisciplinaire samenwerking belangrijk. Consortia van onderzoekers en maatschappelijke partners uit de publieke, semipublieke sectoren en het bedrijfsleven werken daarom intensief samen bij het vormgeven, uitvoeren en toepassen van het onderzoek.

De toegekende projecten richten zich op vragen vanuit de samenleving, die de inhoudelijke agenda van de NWA vormen. Het gaat hierbij onder meer om ontstaan van zwarte gaten en de teruggave van koloniaal erfgoed tot watermanagement aan de voet van de Himalaya, onze biologische klok en een vrij te gebruiken kwantumcomputer in de cloud.

Bij de volgende onderzoeksprojecten waarvoor subsidies beschikbaar zijn gemaakt, zijn onderzoekers van de RUG betrokken:

De limiet van groei: de uitdaging energie kwijt te raken

Chemici, biologen en natuurkundigen onderzoeken de grenzen aan van de groei van cellen – kennis die voor het oplossen van een groot aantal maatschappelijke vraagstukken van belang is. Burgers worden betrokken door vernieuwende wetenschapscommunicatie. Subsidiebedrag: 1,8 miljoen euro. Penvoerder namens het consortium: prof. dr. M. (Matthias) Heinemann – Rijksuniversiteit Groningen.

Naar een nieuwe balans tussen empowerment en bescherming van ouderen: een juridisch-empirisch perspectief:

Onderzoek naar een juridisch systeem van beschermingsmaatregelen voor ouderen, maar waarin ook nadruk ligt op hun empowerment. Subsidiebedrag: 1,9 miljoen euro. Penvoerder namens het consortium: prof. dr. mr. M.V. (Masha) Antokolskaia – VU Amsterdam.

Levende Dijken – Realisatie van veerkrachtige en klimaatbestendige kustbescherming

Levende dijken, waarbij de dijk en het voorland met gras begroeid zijn, dragen bij aan het klimaatbestendig maken van de kust. Dit onderzoek wil kijken naar de aanleg van deze dijken en hoe effectief zij zijn, bijvoorbeeld onder extreme weersomstandigheden Subsidiebedrag: 1,9 miljoen euro. Penvoerder namens het consortium: dr. ir. B.W. (Bas) Borsje – Universiteit Twente.

Zwarte dozen uit de diepte: hoe wij kunstmatige intelligentie kunnen begrijpen en verbeteren

Deep learning maakt AI-modellen van hoge kwaliteit die significante impact hebben. Nieuwe verantwoordelijkheden en vragen komen op, maar deep learning is soms moeilijk te begrijpen. Het consortium bestudeert hoe deep learning inzichtelijk gemaakt kan worden en ‘uitlegbaar’ voor spraak, tekst en muziek. Subsidiebedrag: 1,9 miljoen euro. Penvoerder namens het consortium: dr. W.H. (Jelle) Zuidema – Universiteit van Amsterdam

Pressing Matter: Ownership, Value and the Question of Colonial Heritage in Museums

Dit project gaat over de rol die koloniale collecties kunnen spelen in het oplossen van spanningen tussen alle mogelijke betrokkenen rondom onze omgang met het koloniale verleden. Welke nieuwe vormen van eigenaarschap zijn wenselijk en mogelijk? Subsidiebedrag: 3,5 miljoen euro. Penvoerder namens het consortium: prof. dr. S. (Susan) Legêne – VU Amsterdam.

DARTBAC: Dutch Antimicrobial Resistance Technology development and Biofilm Assessment Consortium

Opkomende antimicrobiële resistentie (AMR) zal antibiotica veel minder effectief maken bij infectiepreventie en -behandeling. DARTBAC zal nieuwe antimicrobiële technologieën ontwikkelen die niet gebaseerd zijn op antibiotica om dit probleem aan te pakken. Gezamenlijk brengt DARTBAC de hele kennisketen samen rond de ontwikkeling van nieuwe materiaaltechnologieën ter bestrijding van AMR. Subsidiebedrag: 9,7 miljoen euro. Penvoerder namens het consortium: prof. dr. J.J.C. (Chris) Arts – Universitair Medisch Centrum (Maastricht UMC).

Virtual Human Platform voor veiligheidsbeoordeling

In co-creatie met stakeholders ontwikkelt het consortium ‘s werelds eerste Virtual Human Platform voor de beoordeling van de veiligheid van chemicaliën en geneesmiddelen op basis van de menselijke biologie. Door innovaties in datawetenschappen, menselijke weefselkweekmodellen en transitiemanagement te integreren, brengen we de transitie naar proefdiervrije veiligheidsbeoordeling in een stroomversnelling. Subsidiebedrag: 9,9 miljoen euro. Penvoerder namens het consortium: prof. dr. ir. J. (Juliette) Legler – Universiteit Utrecht

De biologische klok in de moderne samenleving

De biologische klok raakt verstoord door onze 24-uurs maatschappij. Dit vergroot de kans op geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen en vormt een wereldwijde bedreiging voor de biodiversiteit. De onderzoekers willen strategieën ontwikkelen om de biologische klok gezond te houden. Subsidiebedrag: 9,7 miljoen euro. Penvoerder namens het consortium: prof. dr. J.H. (Joke) Meijer – Leiden University Medical Center (LUMC)

Laatst gewijzigd:04 januari 2021 15:04
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...